Sastojci:
- oko 400 gr. "Petit beurre" keksa
- oko 200 ml. mleka
- 5 jaja
- 250 gr. šećera u prahu- zamirišite ga vanilom po ukusu
- 200 gr. čokolade - dovoljno je da se samo sva rastopi na pari
- 250 gr. putera
- prstohvat soli
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite sa malo soli u čvrst sneg.
Žumanca stavite u posudu sa omekšalim puterom, mutite kratko pa dodajte šećer. Kada masa postane pomalo vazdušasta dodajte istopljenu čokoladu. Isključite mikser pa varjačom nežno u masu sa žumancima dodajte šne od belanaca prevrćući smesu da ostane penasta.
Ja ovu tortu spremam uvek u posudi sa stranicama, plehu ili đuvečari zato što je potrebno da se keks jako natopi mlakim mlekom. Kada to mlako mleko dođe u kontakt sa ovim filom, već za nekoliko trenutaka sve počne da curi. Dakle, uzmite posudu sa stranicama i složite prvi red keksa, mislim da je to otprilike 4x8 keksića, ali Vi ćete to izmeriti sami u odnosu na veličinu posude koju koristite.
Umočite keks u mlako mleko i neka postoji u njemu dok ne počne da omekšava, izvadite ga tek kada počne sasvim da se uvija. Kada poslažete sav keks za prvi red, svaki keksić ponaosob prelijte ili premažite sa malo mleka. Nafilujte, stavite drugi red i tako dok imate fila i keksa.
Završite kremom, pospite ako želite rendanom čokoladom ili orasima, bademima, lešnicima.
Izvor: www.mytaste.hr
Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite sa malo soli u čvrst sneg.
Žumanca stavite u posudu sa omekšalim puterom, mutite kratko pa dodajte šećer. Kada masa postane pomalo vazdušasta dodajte istopljenu čokoladu. Isključite mikser pa varjačom nežno u masu sa žumancima dodajte šne od belanaca prevrćući smesu da ostane penasta.
Ja ovu tortu spremam uvek u posudi sa stranicama, plehu ili đuvečari zato što je potrebno da se keks jako natopi mlakim mlekom. Kada to mlako mleko dođe u kontakt sa ovim filom, već za nekoliko trenutaka sve počne da curi. Dakle, uzmite posudu sa stranicama i složite prvi red keksa, mislim da je to otprilike 4x8 keksića, ali Vi ćete to izmeriti sami u odnosu na veličinu posude koju koristite.
Umočite keks u mlako mleko i neka postoji u njemu dok ne počne da omekšava, izvadite ga tek kada počne sasvim da se uvija. Kada poslažete sav keks za prvi red, svaki keksić ponaosob prelijte ili premažite sa malo mleka. Nafilujte, stavite drugi red i tako dok imate fila i keksa.
Završite kremom, pospite ako želite rendanom čokoladom ili orasima, bademima, lešnicima.
Izvor: www.mytaste.hr
0 komentari:
Objavi komentar