srijeda, 25. veljače 2015.

DOMAĆA UKUSNA ŠAMPITA



Sastojci:

Za koru:

  • 7 zumanaca
  • 7 kasika secera
  • 7 kasika ulja
  • 7 kasika mlijeka
  • 7 kasika brasna
  • 1/2 praska za pecivo
Za saum:

  • 7 bjelanaca
  • 1/2 kg secera (secer moze da se smanji na 400 grama ali meni je ovako super)
Priprema:

Ukljuciti rerun na 200 C. Umijesiti zumanca sa secerom pjenasto. Dodati ulje I mlijeko I umijesiti da dobijete finu glatku masu. Prosijati brasno sa praskom za pecivo I dodati u zumanka. Peci tacno 10 minuta.

Staviti 1/2 do 1 male soljice za kafu vode u serpu, na to nasuti secer. Ukljuciti ringlu na pola jacine I polako topiti secer.
Miksati bjelanca sa mrvicom soli da dobijete gusti saum.

Kad secer se uspinuje da se pocnu pojavljivati veliki mjehurovi I pocne da se po malo kristalizuje dodati u saum. Ako ste prestali miksati saum trebalo bi da ga ponovo izmiksate da bude u potpunosti cvrst prije nego pocnete dodavati secer.

Dodavati secer u tankom mlazu I miksati jos nekih 15tak minuta.

Izliti saum na tijesto I vratiti u rerun 2-3 minute da se uhvati korica po povrsini.

Prije stavljanja u rerun mozete posuti orasima. Takodje mozete dodati oraha I u koru...

Prijatno!



Izvor: www.mytaste.hr

0 komentari:

Objavi komentar