ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Bosanski burek


SastojciBroj osoba:9 osoba

ZA KORE:
  • 750g brasna
  • 3-4 kasike ulja
  • 1/2 kasikice soli
  • 490 ml vode
  • 1jaje (opcija)

ZA NADJEV:
  • 1 kgfasiranog mesa (preko 90 %)
  • 150 grrendanog luka ili velika glavica
  • 1 kasikica soli
  • 1 kasikica vegete
  • 1/2 dlvode
  • 1/2 kasikice bibera
ZA ZALJEV
  • 1.5 dl provrele vode
  • 2 kasike ulja
  • pinch bibera
  • pinch soli
Priprema:


Potkuhati jufku sa brasnom, solju, uljem i mlakom vodom. Ponekad u jufku dodam jaje a ponekad i ne…. Izraditi glatko tijesto koje se ne lijepi i premazati puterom. Ostaviti da odstoji na toplom dok ne spremite nadjev (ja stavim sve sastojke u stand mixer i ostavim da se mijesi 10tak minuta na 2. Podijelim tijesto na 3 dijela dobijem oko 400 gr u svakom i ostavim na toplu mjestu da odstoji. Pripremiti tepsiju velicine 40 (okrugla).


Izrendati luk i dodati u meso, dodati sve sastojke i na kraju 1/2 dl vode.

Jufke koje su odstajale bar 10tak minuta razvaljati otprilike velicine tepsije. Ja obicno tu stanem, namazem puterom ili uljem i ostavim ih da odstoje jos kojih 10ak minuta. Ako je brasno podatno za razvijanje odmah razvlacim jufku po jufku do kraja. Svaku jufku podijeliti na tri dijela i staviti nadjev. Urolati pomocu stoljnjaka na kojem razvijate jufku i saviti u obliku puza i redati u pouljenu tepsiju.

Peci 45 minuta na 425 F. Pecenu pitu zaliti vrelim prokuhalim zaljevom i ostaviti nekoliko minuta u iskljucenoj rerni.

Izvaditi i pokriti pamucnom salvetom da jos malo odstoji. Servirati toplo ili hladno..

0 komentari:

Objavi komentar