SastojciBroj osoba:9 osoba
ZA KORE:
- 750g brasna
- 3-4 kasike ulja
- 1/2 kasikice soli
- 490 ml vode
- 1jaje (opcija)
ZA NADJEV:
- 1 kgfasiranog mesa (preko 90 %)
- 150 grrendanog luka ili velika glavica
- 1 kasikica soli
- 1 kasikica vegete
- 1/2 dlvode
- 1/2 kasikice bibera
- 1.5 dl provrele vode
- 2 kasike ulja
- pinch bibera
- pinch soli
Potkuhati jufku sa brasnom, solju, uljem i mlakom vodom. Ponekad u jufku dodam jaje a ponekad i ne…. Izraditi glatko tijesto koje se ne lijepi i premazati puterom. Ostaviti da odstoji na toplom dok ne spremite nadjev (ja stavim sve sastojke u stand mixer i ostavim da se mijesi 10tak minuta na 2. Podijelim tijesto na 3 dijela dobijem oko 400 gr u svakom i ostavim na toplu mjestu da odstoji. Pripremiti tepsiju velicine 40 (okrugla).
Izrendati luk i dodati u meso, dodati sve sastojke i na kraju 1/2 dl vode.
Jufke koje su odstajale bar 10tak minuta razvaljati otprilike velicine tepsije. Ja obicno tu stanem, namazem puterom ili uljem i ostavim ih da odstoje jos kojih 10ak minuta. Ako je brasno podatno za razvijanje odmah razvlacim jufku po jufku do kraja. Svaku jufku podijeliti na tri dijela i staviti nadjev. Urolati pomocu stoljnjaka na kojem razvijate jufku i saviti u obliku puza i redati u pouljenu tepsiju.
Peci 45 minuta na 425 F. Pecenu pitu zaliti vrelim prokuhalim zaljevom i ostaviti nekoliko minuta u iskljucenoj rerni.
Izvaditi i pokriti pamucnom salvetom da jos malo odstoji. Servirati toplo ili hladno..
0 komentari:
Objavi komentar