- 7 bjelanjaka ( velicine M )
- 150 grama šećera
- 140 grama badema ( fino mljevenih )
- 60 grama brašna
- 1 zlicica praška za pecivo
- 50 ml ulja
Bavarska krema s bjelom cokoladom:
- 7 zumanjaka ( velicine M )
- 125 grama šećera
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice bourbon vanilije
- 10 grama mljevene zelatine
- 100 grama bijele cokolade
- 400 ml slatkog vrhnja
Nadjev od malina:
- 50 ml vode
- 100 grama šećera
- 450 grama malina ( smrznutih )
- 6 grama mljevene želatine
Limunska caklina:
- 40 ml vode
- 2 zlice šećera
- 60 ml soka od limuna
- 4 grama mljevene želatine
Priprema:
Biskvit
Bjelanjke izlupajte u snijeg, postepeno dodajte secer, miksajte dok ne postanu cvrsti i sjajni. Prosijati brasno, promjesati ga sa fino mljevenim bademima, koje mozete zamjeniti i ljesnjacima, ako vise volite i praskom za pecivo. Njezno umijesati u cvrsti snijeg. Na kraju u tankom mlazu pazljivo pomijesati ulje koje sipate u tankom mlazu u ovu smjesu.
Biskvit ravnomjerno raspodjeliti u lim od pecnice koji ste oblozili papirom za pecenje te ga malo pouljili. Peci na 175 stupnjeva. Peceni biskvit po sirini presjeci na dva dijela. Bavarska krema s bijelom cokoladom
Obratiti paznju na zahtjevnost recepta. Krema je dosta zahtjevna. Kremu sam uz male izmjene preuzela iz ove sarlote.Zumanjke i secer izmiksati da postanu svjetli i kremasti.
Zakuhati mlijeko i vaniliju i postepeno, uz stalno miksanje, sipati u kremu.Vratiti u posudu u kojoj se je kuhalo mlijeko i staviti na laganu temperaturu da se polako kuha, ali drzati stalno ispod tocke vrenja. Najidealnija temperatura je 80 stupnjeva. Nikako ne smije zakuhati, jer ce se krema zgrusati. Postupak traje oko 10 minuta. Krema je gotova kad ju uzmete na kasiku i pusete u nju a ostaju tragovi kao ruza i kad krema ne curi.Zelatinu pomijesajte sa 3 zlice hladne vode da nabubri. Kada je krema gotova, skinuti ju s temperature i pricekati 3-4 minute pa dodati namocenu zelatinu.Cokoladu izlomite na kockice i takodje dodajte gotovoj, vrucoj kremi. Mijesati da se dobro otopi.Staviti kremu u hladnu vodu i ponekad promijesati, da se ne uhvati korica.Kada se krema ohladi i postane kremasta, izmiksati vrhnje u slag i njezno uraditi u kremu.
Nadjev od malina
Zakuhati vodu i secer, kuhati dok ne pocne bacati sitne mjehurice. Dodati maline, sve skupa dobro prokuhati. Maline propasirati kroz cjediljku da vam ostane samo jedna dobra zlica sjemenki koje cete baciti. Maline mozete zamjeniti i drugim bobicastim vocem pa cak i breskvama. Zelatinu namociti u 2 zlice hladne vode, maline ponovo ugrijati i dodati im nabubrenu zelatinu. Nadjev ohladiti, ali ne smije skroz zelirati nego biti gusto kremast.
Slaganje kolaca
Oba biskvita namazite nadjevom od malina. Ostavite na hladno da se nadjev dobro stegne.Zatim po prvom biskvitu preko malina nanesite polovinu bavarske krema, opet jos malo ohladite. Stavite drugi biskvit i po njemu ravnomjerno raspodjelite preostalu kremu. Stavite hladiti.
Limunska caklina
Zakuhati vodu i secer, dodati sok od cjedjenog limuna i skinuti s peci. Zelatinu koju ste namocili u zlici vode da nabubri dodati caklini. Malo ohladiti i preliti preko kolaca
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar