Sastojci:
Tijesto:
- 25 dag napolitanki s lješnjacima
- 5 dag maslaca, omekšanog
Krema:
- 8 listova želatine, bijele
- 20 dag crnih ribizla
- 1,5 dl soka od ribizla
- 5 dag šećera
- 5 dl jogurta od vanilije
- 4 dl slatkog vrhnja
Preljev:
- 1 vrećicu crvenog preljeva za tortu
- 10 dag crvenih ribizla
- 7,5 dag napolitanki s lješnjacima
- 1 malu žličicu šećera u prahu
Priprema:
Napolitanke sitno samljeti, dobro izmiješati s omekšanim maslacem i s tim ispuniti dno kalupa za tortu (26 cm), prethodno namazanu uljem i obloženu papirom. Dobro pritisnuti tijesto i ohladiti.
Krema: Želatinu omekšati u hladnoj vodi, ribizle oprati i odvojiti od peteljki. Sok od ribizla sa šećerom zagrijati i toplom soku dodati ocijeđenu želatinu. Dobro izmiješati, dodati jogurt i ohladiti. Kada se počne zgušnjavati dodati slatko vrhnje, čvrsto ulupano i na kraju dodati bobice od ribizla.
Kremu izliti u modlu za tortu i hladiti 4 sata. Preliti preljevom za tortu, skuhanog prema naputku.
Tortu ukrasiti crvenim ribizlama (bobicama i ribizlama s peteljkama), trokutasto narezanim napolitankama, a ribizle na peteljkama posuti šećerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar