utorak, 17. ožujka 2015.

Krem juha od šampinjona

Sastojci:

Za 4 osobe

  • 500 g bijelih šampinjona
  • 300 g smeÄ‘ih šampinjona ili lisičarki
  • 150 g ljutike ili luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 200 g krumpira
  • 100 g maslaca
  • 3 grančice ružmarina
  • 3 žličice instant juhe od povrća (ravne)
  • 1,2 l vode
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • ž
Priprema:



Šampinjone očistiti i na listiće narezati. Ljutiku, češnjak i krumpir očistiti te sitno narezati. U loncu zagrijati 50 g maslaca, dodati luk, češnjak, krumpir i dvije grančice ružmarina. Oko 2 minute propržiti, dodati šampinjone te dalje oko 2 minute pržiti. Zaliti vodom i vrhnjem. U juhu dodati 3 žličice instant juhe i malo papra te ostaviti na srednjoj temperaturi (otklopljeno) da se kuha oko 30 minuta.

U međuvremenu smeđe šampinjone i 2 češnja češnjaka očistiti i na listiće narezati. Od jedne grančice ružmarina otkinuti iglice te sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 50 g maslaca, dodati gljive, češnjak i ružmarin te oko 5 minuta pirjati. Začiniti solju, paprom te skloniti sa štednjaka.

Iz juhe izvaditi grančice ružmarina i juhu štapnim mikserom usitniti. Juhu protisnuti kroz cjedilo, vratiti na štednjak te zagrijati. Po potrebi dodati soli i papra.

Juhu servirati na tanjure ili zdjelice. U svaki tanjur ili zdjelicu u sredinu staviti propržene listiće gljiva.

0 komentari:

Objavi komentar