petak, 16. siječnja 2015.

Neobični zimski kolač



Vrijeme pripreme: 60 minuta

Kompleksnost: lagano

  • Sastojci
  • 150 grama maslaca
  • 250 grama brašna
  • 1 čajna kašikica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 150 grama šećera
  • 1 čajna kašikica ribane korice limun
  • 50 grama narendane narančine korice
  • 150-200 grama miješanog suhog voća (grožđice, suhe marelice i šljive)
  • 280 grama pirea od jabuke
  • 1 čajna kašikica cimeta ili čajna kašikica začina za medenjake
  • 7 supena kašika hladnog kuhanog vina
  • 1 supena kašika ruma
  • malo maslaca za kalup
  • šećer u prahu i cimet za posipanje

Priprema

Maslac rastopite na laganoj vatri, te ga stavite hladiti do mlakog. Suhe šljive i marelice nasjeckajte.U posudu stavite suho voće i narendane korice naranče, dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom, šećer, vanili šećer, ribanu koricu limuna i začine, te sve dobro promiješajte kuhačom. Na kraju dodajte mokre sastojke: rastopljeni maslac, pire od jabuka, vino i rum, te sve zajedno izmješajte. Uski kalup za pečenje hljeba premažite maslacem, te ga s donje strane obložite papirom za pečenje. Rasporedite smjesu kašikom, zagladite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite otprilike 45-50 minuta. Ukoliko vam odozgo kolač poprimi jaku boju, prekrijte aluminijskom folijom.Pećeni kolač ostavite da se skroz ohladi u kalupu, a zatim ga izvrnite na tanjir za posluživanje, odstranite mu masni papir, te posipajte šećerom u prahu pomiješanim s malo mljevenog cimeta. Prijatno

0 komentari:

Objavi komentar