Vrijeme za pripremu: 120 minuta
Kompleksnost: srednja
Sastojci
- 7 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 100 grama mljevenih oraha
- 50 grama čokolade za kuhanje
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike ulja
- pola kesice peciva
- 400 grama šećera
- 500 grama margarina
- 1 kg kivija
- 4 pudinga od vanilije
- 250 grama šećera u prahu
- 1l mlijeka
- 300 ml mlijeka
- 3 šlaga od vanilije
Pripremamo prvu koru. U sud za mućenje polupamo tri jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodamo krupno izrendanu čokoladu, mljevene orahe, brašno i mješamo dok se sastojci ne sjedine. Tijesto stavimo u okruglu tepsiju obloženu kuharskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni.Pripremamo drugu koru. Preostala 4 jaja polupamo i odvojimo bijelanca od žumnanaca. Mikserom izmutimo bijelanca, i dodamo šećer te mutimo dok se ne rastopi. Dodamo ulje, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i mješamo dok se sastojci ne sjedine. Tijesto prebacimo u okrugli kalup, obložen kuharskim papirom. Pečemo 25 minuta na 180 stepeni. Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sipamo 600 mil mlijeka i dodamo šećer i mješamo. U preostalo mlijeko u menzuri dodamo žumanca i promiješamo. Zatim dodamo prašak za pudnig i promiješamo. U provrelo mlijeko dodamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo da se ohladi. U veći sud stavimo šećer u prahu, margarin i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast. U to dodamo ohlađen krem. Mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Kivi oljuštimo i isječemo na krugove. Prvu koru stavimo na tacnu za tortu, te premažemo filom. Na fil stavimo krugove kivija, te ponovo premažemo filom i stavimo drugu koru, koju također premažemo filom. Na fil poredamo kivi. Cijelu tortu premažemo filom. U veći sud sipamo mlijeko i dodamo prašak za šlag te mutimo dok se ne zgusne. Šlagom punimo kuharski špric, te ukrasite po želji.
0 komentari:
Objavi komentar