utorak, 3. ožujka 2015.

Torta Esmeralda

Sastojci:

Tijesto:
4 bjelanjaka
na vrh noža soli
4 žlice šećera
3 žlice brašna
1 žlica kakao praha
2 žličice praška za pecivo

200 ml hladnog čokoladnog mlijeka

Krema:
4 žumanjka
10 žlica šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera

8 listova želatine
800 ml vrhnja za šlag

80 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:
13 komada Leibniz keksa s tamnom čokoladom
bijela i tamna čokolada

Priprema:



Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom miješajući. Nastaviti miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer ne otopi i snijeg počne sjajiti. Mješavinu brašna istresi na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom) i to podižući snijeg od dolje prema gore. Ne miješati jako dugo, kako ne bi izašao zrak iz bjelanjaka.

Tijesto istresti u kalup, fino izravnati i staviti peći 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od kalupa i vruć biskvit preliti hladnim mlijekom. Biskvit ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit oprezno podignuti (odvojiti papir) i prenijeti na tanjur za tortu (uz pomoć podizača biskvita) i oko biskvita položiti obruč kalupa.

Za kremu: Žumanjke zajedno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom kremasto mikserom izmiješati te na pari miješajući skuhati gustu kremu. Kremu ostaviti da se potpuno ohladi. Listove želatine staviti u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok listovi ne omekšaju. Čokoladu za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici omekšati. Vrhnje za šlag mikserom čvrsto izraditi. Listove želatine dobro ocijediti i na štednjaku miješajući otopiti. Želatini dodati 3 žlice čvrstog vrhnja (šlaga) i dalje na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije tekuća smjesa. Zatim je polako lijevati u čvrsto vrhnje, neprestano mikserom miješajući.

U kremu od žumanjaka dodati 4 žlice izrađenog vrhnja i kratko mikserom izmiješati te kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U svaki dio kreme umiješati polovinu šlaga. Zatim u jedan dio kreme umiješati otopljenu čokoladu. Biskvit premazati prvo svijetlom kremom i fino izravnati. Zatim tamnom kremom i ostaviti najmanje 4 – 5 sati da se krema stegne (još bolje preko noći). Obruč kalupa oprezno odvojiti od kreme. Tortu ukrasiti keksom i naribanom bijelom i tamnom čokoladom.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar