Sveže višnje su dostupne samo kratko, tokom par letnjih meseci. Međutim, zamrznute, često i očišćene višnje danas tokom cele godine možemo da nabavimo u svakom supermarketu. Postupak brzog smrzavanja čuva hranljivu vrednost voću. Takođe, možete upotrebiti i kompot od višanja, što će znatno ubrzati pripremu poslastice.
Sastojci:
Kora:
6 belanaca
200g šećera
sok od pola limuna
Fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
2 kašike gustina
500 ml mleka
200 ml slatke pavlake
400 g višanja
Dekorisanje:
300 ml slatke pavlake
Priprema:
U činiju staviti belanca,
sok od limuna i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 1 po 1 kašiku
šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi i smesa postane čvrsta. Tepsiju
obložiti papirom za pečenje, sipati smesu za koru i ravnomerno
rasporediti. Rernu zagrejati na 100*C i staviti koru da se suši oko
jedan i po sat. Koru izvaditi iz tepsije tek kad se skroz ohladi.
Umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i promešati. Zagrejati
mleko,
sipati smesu od žumanaca i kuvati uz neprekidno mešanje dok se krem ne
zgusne. Ostaviti da se krem ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a
zatim postepeno dodavati krem. Fil podeliti na dva dela i u jedan deo
dodati oceđene višnje.
Koru preseći po dužini na dva dela. Donju koru staviti na tacnu,
premazati filom od višanja, preklopiti drugom korom i premazati žutim
filom. Tortu ukrasiiti umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: www.kuhinjica.rs
0 komentari:
Objavi komentar