utorak, 3. ožujka 2015.

Princez vijenac

Sastojci:

Tijesto:
2 dl vode
1 dl ulja
1 čašu glatkog brašna (čaša od 2 dl)
4 jaja

Krema I:
3 žumanjka
4 žlice šećera
5 žlica brašna
1/2 l mlijeka


3 bjelanjka
3 vrećice vanilin šećera

Krema II:
4 bjelanjka
6 - 8 žlica šećera


Za ukrašavanje:
5 dag čokolade
1 žlica kakao praha
3 žlice ulja
2 žlice maslaca

Priprema:


Za tijesto: Vodu i ulje na štednjaku zakuhati. Skloniti sa štednjaka i umiješati brašno. Zatim vratiti na štednjak i miješati sve dok od tijesta na dobijete jednu kuglu. Tijesto ostaviti da se malo ohladi. U još toplo tijesto dodati 4 jaja (jedno po jedno) neprestano miješajući. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno lima za pečenje obložiti papirom. Tijesto stavljati u špricu za kreme i istiskivati na papir u obliku vijenca.

Prostor između ružica ne smije biti veći od 2 cm, da bi se prilikom pečenja princeze spojile. Dobije se oko 20 komada. Staviti peći oko 35 minuta te prilikom pečenja vrata pećnice ne otvarati. Pečene princeze izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade. Zatim oprezno dugačkim, oštrim nožem prerezati.

Za kremu I: 3 žumanjka zajedno sa 4 žlice šećera, 5 žlica brašna i 1 dl mlijeka dobro izmiješati. Ostatak mlijeka (4 dl) zakuhati. Mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu od žumanjaka, zatim vratiti na štednjak i kuhati (neprestano miješajući) sve dok krema ne postane gusta. Skloniti sa štednjaka. 3 bjelanjka zajedno sa 3 vrećice vanilin šećera čvrsto izraditi. U toplu kremu dodati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano umiješati. Napola ohlađenu kremu stavljati u špricu za kreme i princeze nadjevati.

Za kremu II: 6 – 8 žlica šećera staviti u jedan lonac i prekriti s malo vode. Kuhati na laganoj vatri, sve dok ne dobijemo gusti sirup. U međuvremenu 4 bjelanjka čvrsto izraditi. Neprestano miješajući lagano dodavati sirup u snijeg od bjelanjaka. Posudu s bjelanjcima staviti u hladnu vodu i mikserom miješati dok se krema II ne ohladi. Kremu stavljati u špricu te nanositi na kremu I te prekriti s tijestom.

Za ukrašavanje: Čokoladu, ulje, maslac i kakao na laganoj vatri miješati sve dok se maslac i čokolada ne otope.Princez vijenac ukrasiti otopljenom čokoladom.

Izvor: www.ljiljananieder.com



0 komentari:

Objavi komentar