utorak, 3. ožujka 2015.

Bosanska poslastica

Sastojci:


Tijesto I.:
5 jaja
5 žlica šećera
10 dag mljevenih oraha
5 dag isjeckanih oraha
3 žlice griza
2 žlice kakao praha



Tijesto II.:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice griza
1 žlica brašna
naribana korica od 1limuna


Preljev:
30 dag šećera
1 l vode
sok od 1 1/2 limuna


Glazura:
15 dag čokolade za kuhanje
8 dag maslaca
2 žlice ulja
2 žlice kiselog vrhnja


Ukrašavanje:
10 dag bijele čokolade za kuhanje
5 dag maslaca
1 žlica ulja
1 žlica kiselog vrhnja


ukrasne perle

Priprema:



Tijesto I: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (40 x 26 cm) namazati maslacem i posuti grizom ili oštrim brašnom. Jaja i šećer mikserom pjenasto izraditi (oko 5 minuta). Orahe, griz i kakao prah izmiješati, dodati u smjesu od jaja i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Prilikom miješanja uvijek podizati smjesu od dolje prema gore.

Tijesto istresti u lim, izravnati i napola ispeći (oko 15 minuta). Tijesto II preliti preko napola pečenog kolača, ponovno staviti peći oko 15 minuta. Kolač izvaditi iz pećnice.

Dok se kolač peče skuhati preljev i vrućim preljevom preliti po vruć kolač. Kolač ostaviti da se potpuno hladi te hladan premazati glazurom.

Tijesto II: Jaja, šećer i naribanu koricu limuna mikserom pjenasto izraditi (5 minuta). Dodati brašno izmiješano s grizom i lagano metlicom za snijeg umiješati.

Preljev: šećer, vodu i sok od limuna kuhati oko 5 minuta.

Glazura: Čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem na laganoj vatri otopiti (ili na pari). Skloniti sa štednjaka, dodati vrhnje i miješati sve dok se ne dobije glatka masa. Odmah glazuru premazati po kolaču.

Ukrašavanje: Bijelu čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem otopiti. Skloniti sa štednjaka, umiješati vrhnje te kolač ukrasiti bijelom glazurom i perlama.

Napomena: Umjesto korice od limuna može se naribati korica od naranče.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar