Laneno ulje je jedno od najzdravijih ulja koje ima različita ljekovita svojstva i pozitivno djelovanje na zdravlje. Brojne studije su pokazale da laneno uljesmanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raznih oblika raka, srčanog udara i dijabetesa.
Lanene sjemenke sadrže mnoge hranjive tvari, a najviše vrijedi spomenuti sljedeće tri: omega-3 masne kiseline, lignane-kemijske tvari koje pripadaju skupini fitoestrogena i imaju jaka antioksidativna svojstva, te dijetalna vlakna.
Osim ovih hranjivih tvari, lanene sjemenke sadrže i vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, selen, cink, omega-6 masne kiseline i omega-9 masne kiseline.
Ljekovita svojstva lanenog ulja
Laneno ulje je najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrži 50-60% omega-3 i 17% omega-6 masnih kiselina.
Laneno ulje je također bogat izvor lignana, koji su poznati kao snažni antioksidansi i prema nekim istraživanjima uvelike smanjuju rizik od raznih vrsta raka. Redovita konzumacija također jača imunološki sustav, snižava krvni tlak i osigurava optimalan omjer HDL i LDL kolesterola.
Treba napomenuti da laneno ulje sprječava nakupljanje masnoća u tijelu i povećava sagorijevanje, te pomaže u održavanju mišićnog tkiva. Laneno ulje je također korisno u reguliranju menstrualnog ciklusa, pomaže kod problema s plodnošću i problema povezanih s menopauzom. Redovita konzumacija također može ublažiti probleme s prostatom.
Upozorenje
Laneno ulje ima mnoga pozitivna svojstva, ali se zbog visokog sadržaja fitoestrogena ne preporučuje za trudnice, koje bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije upotrebe. Ljudi s crijevnom opstrukcijom i oni koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi, bi se također trebali posavjetovati s liječnikom prije upotrebe.
Čuvanje i upotreba lanenog ulja
Laneno ulje je potrebno čuvati na tamnom i hladnom mjestu s obzirom da je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te je sklono oksidaciji. Ako se pokvari, laneno ulje postaje neugodnog mirisa i okusa. Pazite da je ulje čvrsto zatvoreno.
Laneno ulje se preporučuje uzimati s hranom jer to povećava njegovu apsorpciju. Preporučuje se konzumacija 1-3 žlice ulja dnevno.
Laneno ulje se može umiješati u svježi sir, jogurt ili njime začiniti salata i povrće. Ne koristi se za kuhanje jer visoka temperatura može zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Najbolje ga je dodati nakon kuhanja ili prije posluživanja.
0 komentari:
Objavi komentar