petak, 6. ožujka 2015.

Kugler šnite

Sastojci:

Sastojci za tijesto:
  • 400 gr mekog brašna T-500
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 20 gr kristal šećera
  • 1 kesica vanilija šećera
  • malo soli
  • 100 ml mlijeka
  • ½ kesice suhog kvasca (instant)
  • 1 jaje
Sastojci za prvi nadjev:
  • 300 gr pelmeza od kajsija
Sastojci za drugi nadjev:
  • 240 gr mljevenih oraha
  • 240 gr kristal šećera
  • malo cimeta u prahu
  • malo ruma
Sastojci za glazuru:
  • 60 gr čokolade za kuhanje
  • 2 žlice vode
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 25 gr maslaca ili margarina
Priprema:

 Brašno prosijati. Mlijeko malo zagrijati i dodati mu suhi kvasac. Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilija šećer te rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje, kvasac sa mlijekom i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr tijesta.
Tijesto podijeliti na 4 jufke (kore).
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm premazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti krušnim mrvicama.
Mljevene orahe pomiješati sa kristal šećerom i dobivenu smjesu podijeliti na 3 dijela. Prvu jufku tijesta razviti na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji. Tijesto izbockati sa viljuškom. Tijesto premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.). Preko pekmeza od kajsije staviti mješavinu mljevenih oraha i šećera. Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvijeno drugo tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvijeno treće tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem četvrtog razvijenog tijesta.
Gornje tijesto također izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Pećnicu zagrijati na 190ºC i staviti kolač da se peće oko 25-30 minuta. Vrući kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvući papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne smije prokuhati)  i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti komade po širini na 6 dijelova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 dijelova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veće komade.

Izvor: www.recepti-svijeta.com

0 komentari:

Objavi komentar