nedjelja, 15. ožujka 2015.

Čokoladni rolat sa višnjama

SASTOJCI :

Za koru :

  • 5 belanaca,
  • 5 kašika šećera,
  • 5 kašika mlevenog keksa,
  • 2 kašike brašna,
  • pola kesice praška za pecivo,
  • 1 vanilin šećer (1o gr).
Za fil:

  • 5 žumanaca,
  • 7 kašika šećera,
  • 1oo gr čokolade,
  • 1 kašika gustina,
  • 2 vanilin šećera, 
  • 3oo gr višanja.
I još :

  • 2oo ml slatke pavlake za dekoraciju.
Priprema:

Odvojiti belanca od žumanca, (žumanca odmah možete da stavljate u šerpicu u kojoj ćete kuvati fil). Mikserom mutiti belanca postepeno dodavajući šećer i pri kraju vanilin šećer. Kada se napravi čvrst šlag odložiti mikser. Pomešati brašno sa praškom za pecivo pa varjačom umešati u belanca. Na kraju dodati mleveni keks i njega takođe umešati varjačom. Izliti koru u pleh obložen pek papirom i peći koru na 2oo C oko 2o minuta (proverite posle 15 minuta čačkalicom da li je gotova). Kada se ispeče prebaciti koru na mokru krpu i uviti u rolat. Ostaviti da odstoji u krpi dok se fil ne ohladi.
Dok se kora peče pripremiti fil.
Umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom žumanca. U veću šerpu stavite vode na dno da se kuva do vrenja. U nju ubaciti manju šerpicu sa žumancima i kuvati uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi i dok se ne zgusne. Dodati kašiku prosejanog gustina i dalje mešeti. To traje par minuta. Ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati dok se opet ne zgusne. Sklomiti sa šporeta i ostaviti da se fil ohladi.
Odviti koru i filovati čokoladnim filom pa na jednu polovinu poređati oceđene višnje.
Uviti rolat i zaviti ga u foliju, pa ga ostaviti u frižideru da se lepo stegne.
Na kraju umutiti slatku pavlaku i premazati rolat. Po želji u šlag možete dodati rendanu čokoladu kao što sam ja uradila :). Isecite rolat i poslužite ga.
Prijatno!

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar