nedjelja, 15. ožujka 2015.

Jagode i čokolada

Sastojci:

  • 4 jaja
  •  4 kašike šećera
  •  4 kašike brašna
  •  1,5 kašika kakaa
  •  2 kašike ulja 
  •  1 prašak za pecivo

Za natopiti koru:

  •  par kašika mljeka 

 FIL od jagoda: 

  •  250g jagoda
  •  4 kašike marmelade jagoda
  •  1 preljev za torte

 Bezbojni fil od marscapone sira:

  •  5dl vrhnja za šlag
  •  500gr marscapone sira
  •  4 kašike šećera
  •  50g bijele čokolade
  •  par kapi arome vanilije 
  •  1/2 kašika želatine(3 kašike vode)

 Čokoladni preljev:
 
  •  150g vrhnja za šlag 
  •  150g čokolade
Priprema:

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje sve fino mješati i na kraju dodati brašno i p.z.p.Smjesu izliti u četvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pečenje ako ćete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min.provjeriti čackalicom dali je pečeno.Kad se ispeče natopiti biskvit sa mljekom. Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti šlag pa dodati marscapone sir i šećer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i čokoladu narendanu.Posto je fil dosta čvrst ja sam stavila pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati. Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploške ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodajemo tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda. Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi... Posluživanje ..dobro ohladiti kolač i uživati u savršenom okusu čokolade,jagoda mmm...odličan je .... ukrasiti po želji sa jagodama.

Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar