utorak, 3. ožujka 2015.

Čokoladni rolat s kruškama i šlagom

Sastojci:


BISKVIT:

jaja: 3
voda, hladna: 3 žlice
šećer: 80 g
sol: na vrh noža
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno, glatko: 50 g
škrobno brašno, Gustin: 25 g
kakao: 15 g
prašak za pecivo: 1 žličica
šećer za posipanje:
kuhinjske krpe: 50 g

KREMA:

kruške: 400 g
sok od jabuka: 130 ml
limunov sok: 2 žlice
šećer: 60 g
želatina: 6 listova
vrhnje za šlag: 400 ml
vanilin šećer: 2 vrećice

UKRAŠAVANJE:

šećer u prahu:
rolice od čokolade:

Priprema:



Za biskvit: Dno lima za pečenje veličine 38 x 32 cm namazati maslacem i prekriti papirom za pečenje. Brašno, Gustin, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno sa 3 žlice vode mikserom čvrsto izraditi. Šećer, sol i vanilin šećer izmiješati i postepeno dodavati snijegu od bjelanjaka neprestano miješajući (2 – 3 minute). Žumanjke jedan po jedan dodavati smjesi neprestano miješajući. Polovinu mješavine brašna istresti na smjesu od jaja i lagano umiješati podižući smjesu od dolje prema gore. Zatim dodati preostali dio mješavine brašna i na isti način umiješati. Smjesu stavljati žlicom na lim i vilicom fino izravnati. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 10 minuta.

Na radnu plohu staviti vlažnu krpu i dio gdje ćete staviti biskvit posuti sa 50 g šećera. Biskvit izvaditi iz pećnice i uz pomoć papira ga prebaciti na krpu (papir treba biti okrenut prema gore). Papir oprezno odvojiti od biskvita i krajeve krpe prebaciti preko biskvita te ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu: Kruške oguliti, očistiti od koštica i na manje kocke narezati. Sok od jabuka, limunov sok i šećer zakuhati. Kruške dodati i na laganoj temperaturi 2 – 3 minute pustiti da kuha, odnosno dok kruške malo ne omekšaju. Skloniti sa štednjaka i kompot od krušaka prebaciti u drugu posudu (zbog hlađenja). Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Vrhnje za šlag zajedno s 2 vrećice vanilin šećera mikserom čvrsto izraditi i staviti u hladnjak.

Listove želatine dobro ocijediti, dodati toplom kompotu od krušaka, miješati dok se listovi želatine ne otope i ostaviti sa strane. Kad se smjesa (kompot od krušaka) počne zgušnjavati – želirati (to je jako bitno jer krema treba biti čvrsta kada rolat budete motali, inače će Vam iscuriti!) dodavati dio po dio šlaga i žlicom miješati. Ako Vam je krema rijetka stavite je u hladnjak da se malo stegne! Kremom namazati biskvit (sa svake strane ostaviti po 1 cm biskvita ne namazano) i uz pomoć kuhinjske krpe rolat zarolati. Rolat ostaviti u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi.

Za ukrašavanje: Prije serviranja rolat bogato posuti šećerom u prahu i ukrasiti rolicama od čokolade. Rezati nožem sa pilicom – zupcima.

Savjet: Umjesto 6 listova želatine možete koristiti mljevenu želatinu (1 vrećicu – 9 g), koju pripremite prema uputi na vrećici.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar