Sastojci:
Tijesto:
- 4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5 komada,
- 2 čaše vode / 400ml,
- pola čaše ulja,
- 250 g brašna,
- prstohvat soli,
- 2 male kašike šećera,
- 1 l ulja za przenje
- 1 kg šećera,
- 3 čaše vode / 600ml,
- par kolutica limuna
Napomena: Agdu treba oripremiti dan ranije i
ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi. Ovaj detalj
je veoma važan!
Priprema:
U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so
i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati
brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta
smjesa u obliku lopte.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja sam koristila mikser, i brže je i lakše, tako da preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!
Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja sam koristila mikser, i brže je i lakše, tako da preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih
vam ja “trebala” reći, ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji
imate za šlag ili…, ali neću. Isprobala sam i tu varijantu sa špricom za
šlag i nije mi se svidjelo nimalo, jer su tulumbe jako male. Prepržene
su i krckave, zato što nemaju kapacitet da narastu i budu mesnate i
iznutra. Zato preporučujem, ako želite prave tulumbe, nabavite pravi
špric za njih. Ja imam plastični i, koliko sam vidjela, zahvalniji je od
ostalih(drvenih,limenih) jer se može lijepo oprati.
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju
tavu (kod mene je bila tava). I ovo da naglasim jer je važno – u hladno
ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se
njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za
plivanje.Kad ste završili sa istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu,
uključenu na 3, a kad vidite da se počnu pržiti, i da se same okreću,
smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i
direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži
sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.
Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači, isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih desetak minuta da se hladi. Ako nemate toliko vremena onda makar 5 minuta, jer se tulumbe moraju špricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe. Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem.
Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači, isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih desetak minuta da se hladi. Ako nemate toliko vremena onda makar 5 minuta, jer se tulumbe moraju špricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe. Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem.
Kad napravite novu turu, vratiti šerpu na ringlu,
uključiti između 2 i 3 (jer je ringla još topla od prve ture tako da
nema potrebe za zagrijavanjem) i pržiti do kraja.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za nekih 40 komada tulumbi.
Izvor: korisno.net
0 komentari:
Objavi komentar