utorak, 17. veljače 2015.

Torta s makom





Sastojci:




ZA BISKVIT:

• 3 jaja

• 20 dag šećera

• 6 žlica vrhnja

• 17 dag brašna + za kalup

• 25 dag samljevenog maka

• 2 vrhom pune žličice praška za pecivo

• 2 žlice ruma + za vlaženje

• 13 dag maslaca + za kalup




ZA NADJEV:

• 2 kompota od bresaka (da ocije đene breskve teže 85 dag)

• 8 dl slatkog vrhnja

• 1 žlicu šećera

• 1 vanilin šećer

• 1 učvršćivač za “šlag”

• 6 listića želatine

• 2 žlice čipsa od kokosa (ili poprženih badema narezanih na listiće)

• 2 dag bijele čokolade

• ćokoladni savidi za ukras



Priprema:


Mak prelijte zagrijanim vrhnjem (6 žlica) i ostavite da se ohladi. Istucite žumanjak sa šećerom. Primiješajte rum, vrhnje s makom, brašno i prašak, otopljeni maslac te snijeg od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup. Pecite 20 - 30 minuta u pećnici, zagrijanoj na 175° C. U me đuvremenu za nadjev ocijedite breskve i polovicu nasjeckajte na kockice. Istucite 5 dl slatkog vrhnja s vanilin šećerom i učvršćivačem pa umiješajte poprženi čips (ili bademe) te kockice bresaka. Ohlađ eni biskvit vodoravno prerežite pa oba lista navlažite rumom. Na pladanj stavite obrub kalupa za torte, na dno stavite donji list biskvita pa nanesite kremu. Izravnajte površinu i pokrijte drugim listom biskvita. Neka se torta stvrdnjava najmanje 1 sat u hladioniku. U međ uvremenu želatinu namočite u hladnu vodu. Preostale breskve mikserom pretvorite u kašu. Iscijedite želatinu pa stavite u lončić i miješajte na niskoj temperaturi da se dokraja otopi. Umiješajte 2 žlice kaše od bresaka, a onda i ostatak. Nanesite na tortu i izravnajte površinu. Neka se 2 - 3 sata stvrdnjava u hladnjaku. Na pari miješajte usitnjenu bijelu čokoladu da se otopi. Istucite vrhnje sa žlicom šećera i učvršćivačem, pa kad se malo ohlade primiješajte otopljenu čokoladu. Oprezno odstranite obrub s torte, pa stijenku namažite bijelom kremom. Od ostatka načinite ružice na torti, a na njih stavite čokoladne ukrase. Unutrašnji rub pospite čipsom.


Izvor: www.gospodarski.hr

0 komentari:

Objavi komentar