četvrtak, 12. veljače 2015.

Slani minjoni

Sastojci:

Za kore
  • 100 g margarina
  • 100 g brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 6 jaja malo soli
Za fil
  • 300 g sira
  • 300 g salame
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 mala kisela krastavcica 
 Za premazivanje
  • 200 g krem maslaca ili krem sira
  • listići peršuna za dekoraciju 
 Priprema:

  1. Na otopljenom margarinu propržiti brašno. Sipati pažljivo mlijeko uz stalno mješanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi. Dodavati jedno po jedno žumance i na kraju pjenu od bjelanaca. Sve dobro izmješati i sipati u pleh obložen masnim papirom.
  2. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30 min. Pečenu i ohlađenu koru presjeći na pola tako da dobijemo 2 kore. 
  3. Za fil  izgnjeciti sir i pomješati sa sitno sjeckanom salamom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti. 
  4. Premazati umućenim krem maslacem, isjeći na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna. 
  5. Čuvati u frizideru do služenja.
 Posluživanje

  1. Kockice cete lakše isjeći ako nafilovane kore prethodno držite neko vreme na hladnom. I još nešto, nemojte se zabrinuti ako se vaša kora za vrijeme pečenja bude ponašala čudno, kad se ispeče sva “brdašca” će se izjednačiti i neće se poslije primjećivati.
http://www.gastronomija.info
autor recepta:  mignonne

0 komentari:

Objavi komentar