subota, 28. veljače 2015.

Nougat torta

Sastojci:


PRHKI BISKVIT:
  • brašno: 150 g
  • maslac, hladni: 75 g
  • šećer: 40 g
  • žumanjak: 1
  • sol: na vrh noža
  • voda, hladna: 3 žlice
PRELJEV:
  • liker od badema: 6 žlica
  • mlijeko: 10 žlica
KREMA:
  • želatina: 4 lista
  • puding od čokolade: 1 vrećica
  • mlijeko: 375 ml
  • čvrsta nougat krema: 400 g
  • vrhnje za šlag: 400 ml
  • piškote: 250 - 260 g
GLAZURA:
  • čokolada za kuhanje: 150 g
  • vrhnje za šlag: 200 ml
  • želatina: 2 lista
UKRAŠAVANJE:
  • vrhnje za šlag: 250 ml
  • vanilin šećer: 1 vrećica
  • čokoladni bomboni punjeni nougat kremom:
Priprema:



Za prhki biskvit: Brašno, maslac narezan na komadiće, šećer, žumanjak, sol i vodu najprije mikserom (za tijesto) dobro izraditi, zatim rukama umijesiti glatko tijesto. U prozirnu foliju umotati i staviti u hladnjak oko 30 minuta da miruje.

Dno kalupa za tortu veličine 28 cm namazati maslacem i posuti brašnom. Od tijesta razviti krug veličine kalupa, prebaciti na dno kalupa i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da miruje 10 – 15 minuta, zatim prebaciti na tanjur za tortu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu: Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Čvrstu nougat kremu narezati. Puding i 75 ml mlijeka izmiješati glatko, bez grudica. Preostalo mlijeko (300 ml) staviti na štednjak da zakuha. Skloniti sa štednjaka, umiješati mješavinu pudinga, temperaturu smanjiti i nastaviti miješajući kuhati oko 1 minutu. Štednjak isključiti, dodati narezanu čvrstu nougat kremu i dobro izmiješati. Zatim listove želatine ocijediti i umiješati u puding. Puding prebaciti u drugu posudu, ostaviti na sobnoj temperaturi 15 – 20 minuta da se hladi, zatim prebaciti u hladnjak i kada se smjesa počne stezati umiješati čvrsto izrađeno vrhnje za šlag, s tim što se najprije umiješa polovina čvrstog vrhnja za šlag (metlicom za snijeg) i na kraju preostali šlag.

Za preljev: Liker od badema i mlijeko u zdjelici izmiješati.

Slaganje torte: Oko prhkog biskvita položiti obruč kalupa od torte i biskvit poprskati sa 4 žlice preljeva. Biskvit premazati 1/3 kreme i na kremu poslagati polovinu narezanih piškota. Jedan dio piškota sam rezala po pola a jedan dio piškota na tri dijela! Piškote poprskati sa 6 žlica preljeva, premazati polovinom preostale kreme, po kremi poslagati preostalu narezanu polovinu piškota, piškote poprskati preostalim preljevom i premazati preostalom kremom. Staviti u hladnjak da se hladi i pripremiti glazuru.

Za glazuru: Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Čokoladu sitno narezati. Vrhnje za šlag na štednjaku dobro zagrijati. U vruće vrhnje dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Zatim listove želatine ocijediti i umiješati u mješavinu čokolade i vrhnja. Ostaviti par minuta da se hladi, zatim glazuru izliti na sredinu torte i blagim naginjanjem torte glazuru razliti po kremi. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku.

Sutradan tortu ukrasiti!

Oprezno nožem odvojiti tortu od ruba kalupa i obruč ukloniti.

Za ukrašavanje: Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom čvrsto izraditi. Šlag stavljati u špricu za kreme i rub torte obložiti šlagom. Tortu ukrasiti zvjezdicama od šlaga i narezanim nougat bombonima.

Izvor:www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar