Sastojci:
Tijesto:
- 10 dag maslaca
- 5 dag šećera
- 15 dag brašna
Biskvit I i II:
- 8 žumanjaka
- 10 dag šećera
- 4 bjelanjka
- 8 dag brašna
- 2 dag gustina
- 4 dag kakaa
Krema:
- 7 dl mlijeka
- 12 žlica šećera
- 2 pudinga od vrhnja ili vanilije
- 4 žlice brašna
- 10 dag bijele čokolade
- 25 dag maslaca
- 1 paket malina ili miješanog bobičastog voća (po želji)
Za ukrašavanje:
- 5 dag čokolade za kuhanje
- maline ili trešnje od marcipana
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto: Maslac i šećer dobro izraditi. Dodati brašno i sve zajedno umijesiti. Od tijesta napraviti kuglu, zamotati u foliju svježine i ostaviti u hladnjaku oko 2sata da miruje. Pećnicu zagrijati na 220 °C. Lim za pečenje (35 x 26 cm) obložiti papirom.
Biskvit I i II: 4 žumanjka zajedno s 3 dag šećera kremasto izmiješati. 2 bjelanjka zajedno s malo soli dobro izmiješati. Na kraju bjelanjcima dodati polako 2 dag šećera. 4 dag brašna, 1 dag gustina i 2 dag kakaa izmiješati. 1/3 čvrstih bjelanjaka i izmiješano brašno dodati žumanjcima, te mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i metlicom za snijeg izmiješati. Smjesu staviti na lim, izravnati, te staviti peći oko 10 minuta.
Tijesto istresti na krpu posutu šećerom, odvojiti oprezno papir, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se hladi. Isti postupak ponoviti još jednom za drugi biskvit! Hladne biskvite izrezati na trake širine 5 – 6 cm. Pećnicu smanjiti na 190 °C. Kalup od torte (26 cm) obložiti papirom. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, razviti u veličini kalupa i staviti peći 10 – 15 minuta. Zatim izvaditi iz pećnice i ostaviti u kalupu da se hladi.
Krema: 5 dl mlijeka zakuhati. 2 vrećice pudinga izmiješati zajedno s 12 žlica šećera, 4 žlice brašna i 2 dl mlijeka. Uliti u mlijeko, kratko kuhati te ostaviti da se ohladi (prekriti folijom svježine). Bijelu čokoladu otopiti na pari. Maslac kremasto izraditi. Ohlađeni puding i hladnu otopljenu čokoladu postepeno dodavati maslacu, neprestano miješajući. Kremom namazati trake biskvita i po želji posuti voćem.
Okruglo tijesto staviti na tanjur za tortu, oko tijesta obruč kalupa te premazati tanko kremom. Jednu traku biskvita zamotati kao rolat, staviti na sredinu a ostale trake biskvita motati oko sredine. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan odvojiti obruč kalupa te tortu namazati izvana šlagom. Ukrasiti čokoladom i malinama ili trešnjama.
Izvor: www.ljiljananieder.com
0 komentari:
Objavi komentar