petak, 27. veljače 2015.

Labirint torta

Sastojci:


Tijesto:
  • 10 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • 15 dag brašna

Biskvit I i II:
  • 8 žumanjaka
  • 10 dag šećera
  • 4 bjelanjka
  • 8 dag brašna
  • 2 dag gustina
  • 4 dag kakaa

Krema:
  • 7 dl mlijeka
  • 12 žlica šećera
  • 2 pudinga od vrhnja ili vanilije
  • 4 žlice brašna
  • 10 dag bijele čokolade
  • 25 dag maslaca

  • 1 paket malina ili miješanog bobičastog voća (po želji)

Za ukrašavanje:
  • 5 dag čokolade za kuhanje
  • maline ili trešnje od marcipana
  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema

Tijesto: Maslac i šećer dobro izraditi. Dodati brašno i sve zajedno umijesiti. Od tijesta napraviti kuglu, zamotati u foliju svježine i ostaviti u hladnjaku oko 2sata da miruje. Pećnicu zagrijati na 220 °C. Lim za pečenje (35 x 26 cm) obložiti papirom.

Biskvit I i II: 4 žumanjka zajedno s 3 dag šećera kremasto izmiješati. 2 bjelanjka zajedno s malo soli dobro izmiješati. Na kraju bjelanjcima dodati polako 2 dag šećera. 4 dag brašna, 1 dag gustina i 2 dag kakaa izmiješati. 1/3 čvrstih bjelanjaka i izmiješano brašno dodati žumanjcima, te mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i metlicom za snijeg izmiješati. Smjesu staviti na lim, izravnati, te staviti peći oko 10 minuta.

Tijesto istresti na krpu posutu šećerom, odvojiti oprezno papir, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se hladi. Isti postupak ponoviti još jednom za drugi biskvit! Hladne biskvite izrezati na trake širine 5 – 6 cm. Pećnicu smanjiti na 190 °C. Kalup od torte (26 cm) obložiti papirom. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, razviti u veličini kalupa i staviti peći 10 – 15 minuta. Zatim izvaditi iz pećnice i ostaviti u kalupu da se hladi.

Krema: 5 dl mlijeka zakuhati. 2 vrećice pudinga izmiješati zajedno s 12 žlica šećera, 4 žlice brašna i 2 dl mlijeka. Uliti u mlijeko, kratko kuhati te ostaviti da se ohladi (prekriti folijom svježine). Bijelu čokoladu otopiti na pari. Maslac kremasto izraditi. Ohlađeni puding i hladnu otopljenu čokoladu postepeno dodavati maslacu, neprestano miješajući. Kremom namazati trake biskvita i po želji posuti voćem.

Okruglo tijesto staviti na tanjur za tortu, oko tijesta obruč kalupa te premazati tanko kremom. Jednu traku biskvita zamotati kao rolat, staviti na sredinu a ostale trake biskvita motati oko sredine. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan odvojiti obruč kalupa te tortu namazati izvana šlagom. Ukrasiti čokoladom i malinama ili trešnjama.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar