petak, 27. veljače 2015.

Fine šnite s orasima i kremom od naranče

Sastojci:


BISKVIT:
  • bjelanjak: 6
  • sol: na vrh noža
  • šećer: 180 g
  • orasi, mljeveni: 220 g
  • orasi, sjeckani: 50 g
  • sok od naranče: 10 žlica
KREMA I:
  • žumanjak: 6
  • šećer: 150 g
  • sitno naribana korica: od 1 naranče
  • oštro brašno: 30 g
  • sok od naranče: 100 ml
  • maslaca ili margarina za kreme (sobne temperature): 250 g
  • naranče: 3 – 4
KREMA II:
  • vrhnje za šlag: 300 ml
  • vanilin šećer: 1 vrećica
  • učvršćivač za šlag: 1 vrećica
UKRAŠAVANJE:
  • orasi, sitno nasjeckani: 100 g
Priprema:



Za biskvit: Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Postepeno dodavati šećer neprestano mikserom miješajući, sve dok se šećer ne otopi. Mljevene i sjeckane orahe dodati snijegu od bjelanjaka i metlicom za snijeg ili žlicom oprezno izmiješati (NE mikserom!). Lim za pečenje (36 x 30 cm) prekriti papirom za pečenje. Žlicom stavljati tijesto na papir, oprezno izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C, 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti da se malo ohladi i još topao jednom po dužini prerezati te ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu: Žumanjke zajedno sa šećerom mikserom kremasto izraditi. Dodati koricu od naranče, brašno razmućeno u soku od naranče, sve još jednom izmiješati i staviti kuhati na paru. Posuda ne smije dodirivati vodu i dok se krema kuha neprestano miješati (12 – 15 minuta). Krema treba biti gusta kao puding! Kremu skloniti sa pare i ostaviti da se potpuno ohladi (povremeno promiješati). Maslacposebno mikserom kremasto izraditi. Zatim maslacu dodavati žlicu po žlicu kreme, neprestano mikserom miješajući.

Od naranči izvaditi filete i to tako da oštrim nožem odrežete vanjsku narančastu i unutarnju bijelu koricu. Zatim nožem rezati između pregradnih korica i izrezivati filete. Ako su fileti veliki i debeli prerežite ih po pola zbog finijeg i lakšeg rezanja kolača. Dio koji ostane od naranče kad odvojite filete u jednu šalicu dobro ocijedite jer je potrebno 10 žlica soka od naranče za prelijevanje biskvita. Ako je potrebno dodatno iscijedite malo soka od naranče!

Krema II: Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom i učvršćivačem za šlag mikserom čvrsto izraditi.

Slaganje kolača: Jedan biskvit staviti na odgovarajuću podlogu i preliti ga s 5 žlica narančina soka (kistom oprezno razmazivati sve dok biskvit ne upije sok). Zatim biskvit premazati polovinom kreme od žumanjaka i maslaca te na kremu poslagati filete naranče i premazati ih sa šlagom. Oprezno prekriti drugim biskvitom i biskvit preliti na isti način s 5 žlica narančina soka kao i prvi biskvit. Kolač izvana premazati preostalom kremom, posuti sitno nasjeckanim orasima i ostaviti preko noći u hladnjaku. Kolač rezati na šnite.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar