Sastojci:
TIJESTO
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
5 jaja
1 limun
20 ml ruma
250 g brašna
½ žličice samljevenog cimeta
½ žličice naribanog muškatnog oraščića
150 g krupno nasjeckanih ušećerenih trešanja
300 g svijetlih grožđica
300 g tamnih grožđica
100 g sitno nasjeckane ušećerene korice limuna
100 g sitno nasjeckane ušećerene korice naranče
50 g nasjeckanih badema
OCAKLINA
400 g šećera u prahu
3 bjelanjka
1 žličica limunovog soka
UKRAŠAVANJE
razni šareni oblici marcipana
Priprema:
Priprema tijesta
Električnim mikserom izmješajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane pjenasta.
U pjenastu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje, sok i naribanu koricu jednog limuna i rum. Sve dobro izmješajte mikserom.
U smjesu tada umiješajte još 1 do 2 žlice brašna kako smjesa ne bi bila premekana.
Preostalo brašno prosijte i pomiješajte sa samljevenim cimetom i naribanim muškatnim orašćićima pa umiješajte u smjesu.
Smjesi tada dodajte još i krupno nasjeckane ušećerene trešnje, svijetle i tamne grožđice, sitno nasjeckane ušećerene korice limuna i naranče te nasjeckane bademe i sve dobro promiješajte.
Pečenje vjenčane torte:
Kalup promjera 24 cm obložite masnim papirom za pečenje.
Pečnicu prethodno zagrijte na 180° C.
Tijesto za englesku vjenčanu tortu ulijte u kalup i izravnajte mu površinu.
Tijesto pecite oko 90 minuta na drugoj prečki odozdo. Vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici, a da li je torta pečena provjeravajte uz pomoć trika sa čačkalicom.
Ispečenu vjenčanu tortu ostavite na rešetki da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema ocakline:
Prosijte šećer u prahu pa ga pomiješajte sa bjelanjcima i limunovim sokom te izmiksajte dok ne dobijete čvrstu ocaklinu.
Većinom dobivene ocakline premažite gornju površinu te stijenku vjenčane torte.
Ostatkom ocakline napunite malu štrcaljku zvjezdolikog otvora. Štrcaljku možete i ručno izraditi od pek papira.
Englesku vjenčanu tortu ukrasite oblicima od marcipana i ukrasima od ostatka pripravljene ocakline kao što vidite na fotografiji torte.
Izvor: Velika knjiga kolača, Cankarjeva založba
0 komentari:
Objavi komentar