- 400 g lisnatog tijesta
- 2 kašike kakaa
- 5 kašika šećera u prahu
- 2.5 dl mlijeka
- 0.6 dl ohlađenog slatkog vrhnja
- 2 žumanjka
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 1 kašika brašna
- 50 g čokolade sa 70 % kakaa
- 40 g omekšanog margarina
- 50 g šećera
- 1 štapić vanilije
- kakao u prahu
Priprema:
Italijanske kremšnite započinjemo sa pripremom i pečenjem tijesta.
Priprema i pečenje tijesta:
Lisnato tijesto razvaljajte do debljine 3 milimetra pa izrežite
pravougaonik dimenzija 20×30 centimetara.Lim za pečenje obložite papirom
za pečenje.Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C potom lisnato tijesto
stavite peći oko dvadeset minuta dok ne dobije zlatno – žutu boju.Pečeno
tijesto izvadite iz pećnice pa ga ravnomjerno pospite sa šećerom u
prahu i vratite u pećnicu na još 2 minute da se šećer karamelizira.Nakon
dvije minute izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj
temperaturi.
Priprema pjenaste kreme:
Štapiće vanilije raspolovite i sastružite sjemenke.Očišćene štapiće
vanilije dodajte u lončić sa mlijekom i zagrijte na vatri do
vrenja.Pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu,
pjenastu smjesu.Gustoj, pjenastoj smjesi dodajte brašno i kukuruzni
škrob, a potom i jedan decilitar, iz prethodnog koraka, zagrijanog
mlijeka.Smjesu miješajte dok ne postane jednolična.
Iz lončića s mlijekom izvadite štapiće vanilije pa u njega ulijte gustu,
pjenastu smjesu sa brašnom.Vratite na vatru i kuhajte naredne dvije
minute uz neprestano miješanje.Nakon dvije minute smjesu izlijte u veću
posudu i dodajte čokoladu nalomljenu na kockice.Smjesu dobro izmiješajte
kako bi se čokolada u potpunosti rastopila, da smjesa bude glatka i bez
grudica.Prozirnom folijom prekrijte pripravljenu kremu i stavite u
hladnjak dok se ne ohladi.Ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka pa ju
izvažite.Slatko vrhnje istucite u šlag da dobijete jednu trećinu težine
kreme.Slatko vrhnje izrađeno u šlag, mase jedne trećine(1/3) kreme,
dodajte u samu kremu i sve dobro izmiješajte.
Način slaganja i ukrašavanja italijanske kremšnite:
Pečeno lisnato tijesto izrežite na tri jednaka dijela.Talijansku
kremšnitu slažite na način da naizmjenice slažete sloj tijesta i kreme.
Završni sloj lisnatog tijesta pospite kakaom.Stavite na hlađenje oko jedan sat pa poslužite uz šalicu dobre kave.
Izvor: www.mytaste.hr
0 komentari:
Objavi komentar