utorak, 24. veljače 2015.

Čokoladna espreso torta



Sastojci:



ZA KORE:


  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 4 kašike kakao praha
  • 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.)
  • 2 pune kašičice mlevene kafe
  • 175 g seckanog, omekšalog putera


Priprema


Kore: zagrejte rernu na 180°C i papirom za pečenje obložite 3 kalupa za torte prečnika oko 18 cm.
U manjem sudu pomešajte 4 kašike kakao praha sa 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.), 2 pune kašičice mlevene kafe i 50 ml tek proključale vode da dobijete pastu.
Zajedno prosejte i izmešajte 200 g brašna, 1 kašičicu praška za pecivo, 1 kašičicu sode bikarbone i prstohvat soli.
U većem sudu mikserom kremasto umutite puter. Nastavite da mutite dodajući mu 100 g žutog šećera, 100 g običnog šećera i pastu od kafe i čokolade. U smesu umutite jaja, jedno po jedno, dodajući i po malo smese od brašna sa svakim jajetom. Potom varjačom umešajte ostatak brašna i jogurt. Kada dobijete glatku smesu, u nju umešajte mlevene bademe.
Ravnomerno podelite smesu u pripremljene kalupe i pecite oko 30 minuta. Izvadite kalupe iz rerne i ostavite kore da se hlade u kalupima 10 minuta pre nego što ih izvadite da se potpuno ohlade.
Moka fil: mikserom umutite pavlaku sa šećerom, kakaom i kafom da dobijete mekši šlag. Dodajte krem sir i kaluu i umutite čvrst šlag.
Postavite jednu pečenu koru na dno kalupa za tortu prečnika oko 18 cm sa odvojivim ivicama, pa namažite trećinu krema. Preko postavite drugu koru, pa nju namažite polovinom preostalom fila, a na njega namestite treću koru. Ako želite, pre mazanja kremom, kore možete natopite sa malo likera. Tortu pokrijte folijom i prebacite je u frižider da odstoji nekoliko sati (najbolje preko noći) pre posluženja. Pred posluženje, namažite je celu preostalim kremom.


Izvor: korisno.net/


0 komentari:

Objavi komentar