srijeda, 11. veljače 2015.

ČOKO-NES TORTA

Sastojci:

  •  3 jaja
  •  3 kašike šećera
  •  2 bijelanca
  •  1 kašika šećera
  •  3 kašike brašna
  •  1 kašika kakaa
  •  1 prašak za pecivo
  •  6 kašike mljevenih oraha
  •  2 kašike mlijeka
  •  5 kašike ruma
    Za krem:
  •  700 ml. mlijeka
  •  2 praška za puding od vanile
  •  120 gr. šećera
  •  2 žumanca
  •  3 kašikice instant kafe
  •  150 gr. putera
  •   Za čokoladni preliv:
  •  200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
  •  400 ml. slatke pavlake
 Priprema
  • Pjenasto umutititi 3 žumance i 3 kašike šećera. U posudi prosijati brašno i kakao, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomješati sa žumancem. Umutiti bijelance (3+2) sa kašikom šećera  u čvrst snijeg i polako sjediniti sa prethodnom smesom.
  •  Izliti smjesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
  • Pečenu koru prohladiti, odstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje. Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mješavine od 2 kašike mlijeka i 7 kašike ruma.
  • Krema: U 500ml mlijeka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha.
  • U preostalo hladno mlijeko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmješati.
  • U vruće mlijeko dodati instant kafu, a onda i razmućeni puding sa žumancem i intenzivno mješati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi. Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. 
    Puter pjenasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom. Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi.  Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana.
    •  Čokoladni preliv:
      Čokoladu sitno isjeckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mješati dok se ne dobije finu glatku smijesu. Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar