utorak, 17. veljače 2015.

ČAROBNA TORTA





Sastojci:


Biskvit:




✦ 5 jaja

✦ 150 g šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 100 ml ulja

✦ 100 ml mlijeka

✦ 100 g brašna

✦ 1 prašak za pecivo

✦ 100 g oraha

✦ limunova korica

✦ čep ruma


Krema:


✦ 750 ml mlijeka

✦ 4 žumanjka

✦ 1 i 1/2 vrećica pudinga od vanilije (60g)

✦ 1 žlica gustina

✦ 200 g šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 1 vrečica želatine u prahu (10g)

✦ nekolioko kapi ekstrakta vanilije

✦ 200 ml vrhnja za šlag

✦ 100 g mljevenih oraha

✦ malo ruma

✦ 3žlice kakaa (samo u 1/3 kreme)

✦ 200 ml mlijeka za namakanje kore


Priprema:


Pećnicu zagrijte na 160 °C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, te napravite čvrsti snijeg i ostavite sa strane. Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro umutite mikserom, dodajte ulje i mlijeko, i ponovno izmiksajte. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo, orahe, limunovu koricu, rum, ručno promiješajte i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i promiješajte.Smjesu ulijte u kalup, prethodno obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu na 160 °C 40-45 min. Hladno tijesto prerežite na tri dijela. Za kremu stavite kuhati 6 dcl mlijeka, sa strane promiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, te dodajte puding, gustin, 1.5 dcl mlijeka i rastopljenu želatinu (rastopite je u 4 žlice vode, lagano zagrijte i dodajte kremi) i sve dobro promiješajte mikserom. Potom dodajte 6 dcl provrelog mlijeka i sve zajedno vratite na laganu vatru kuhati uz stalno miješanje mikserom par minuta. Kremu ostavite da se hladi, pa u kremu dodajte nekoliko kapi arome vanilije i šlag od slatkog vrhnja. Odvojite 1/3 kreme i u to umiješajte orahe, malo ruma i kakao. Biskvit namočite s malo mlijeka, pa prvo namažite žutu kremu, poklopite biskvitom, te opet malo namočite. Zatim namažite kremu od oraha i poklopite trećim biskvitom (namočite biskvit), te cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.

Izvor: www.gospodarski.hr

0 komentari:

Objavi komentar