ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Torta Regina

Sastojci:


BIKSVIT:
  • bjelanjak: 7
  • sol: na vrh noža
  • šećer: 230 g
  • mljeveni orasi: 180 g
  • brašno: 1 žlica
  • krušne mrvice: 1 žlica
  • prašak za pecivo: 1 vrećica
PRELJEV:
  • mlijeko: 80 ml
  • liker od naranče: 4 žlice

KREMA:
  • žumanjak: 7
  • šećer: 175 g
  • mlijeko: 800 ml
  • puding s okusom vanilije: 2 vrećice
  • čokolada za kuhanje: 120 g
  • margarin s aromom vanilije: 300 g
  • vrhnje za šlag: 300 ml
  • Jaffa keks: 19 kom.

UKRAŠAVANJE:
  • srebrne perlice: jestive
Priprema:



Za kremu: Čokoladu narezati na manje komade. Žumanjke i šećer mikserom kremasto izraditi. Dodati 2 vrećice pudinga od vanilije i 200 ml mlijeka te dobro izmiješati. Preostalo mlijeko (600 ml) staviti na štednjak da zakuha. Zatim mlijeko skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti, umiješati u mlijeko mješavinu žumanjaka i pudinga, vratiti na štednjak i na laganoj vatri 1 – 2 minute kuhati, neprestano miješajući metlicom za snijeg. Skloniti sa štednjaka i kremu razdijeliti u dvije posude na dva jednaka dijela. U jedan dio umiješati narezanu čokoladu i kreme prekriti direktno na površinu prozirnom folijom (na taj način se neće na vrhu stvoriti korica) te ostaviti ih da se potpuno ohlade.

U dvije posude staviti po 150 g margarina s aromom vanilije i kremasto ga mikserom izraditi. U jednu posudu s izrađenih 150 g margarina dodavati žlicu po žlicu svijetle kreme – pudinga, neprestano mikserom miješajući. Zatim u drugu posudu s izrađenih 150 g margarina dodavati žlicu po žlicu tamne kreme – pudinga (s čokoladom) neprestano miješajući. Posebno čvrsto izraditi 300 ml vrhnja za šlag. Polovinu šlaga umiješati u svijetlu kremu a drugu polovinu šlaga umiješati u tamnu kremu.

Za preljev: Mlijeko izmiješati s likerom od naranče.

Za tijesto: Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati neprestano miješajući. Mljevene orahe, brašno, krušne mrvice i prašak za pecivo dobro izmiješati. Dodati snijegu od bjelanjaka i lagano žlicom ili metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom). Dno kalupa za tortu veličine 26 cm obložiti papirom. Smjesu istresti u kalup, fino izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 10 minuta. Zatim temperaturu pećnice smanjiti na 180 °C i nastaviti peći oko 20 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.

Hladan biskvit odvojiti od kalupa, jednom vodoravno prerezati i oprezno odvojiti papir od biskvita. Jedan biskvit položiti na tanjur za torte i preliti polovinom preljeva. Premazati svijetlom kremom i prekriti jaffa keksima i to strana s čokoladom treba biti položena na kremu. 2 – 3 žlice kreme ostaviti za premazivanje ruba torte! Tamnu kremu raspodijeliti po jaffa keksu (oko 3 žlice ostaviti za premazivanje torte odozgor) i kremu fino izravnati. Zatim na kremu položiti drugu polovinu biskvita i poprskati ga preostalom polovinom preljeva.

Tortu odozgor premazati preostalom tamnom kremom a rub torte svijetlom kremom. Žlicom lagano dodirivati kremu i podizati prema gore kako bi dobili špiceve na kremi. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan na vrhove špiceva pincetom stavljati jestive srebrne perlice za ukrašavanje.

Savjet: Ako nemate liker od naranče, možete kao zamjenu staviti rum.


www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar