petak, 13. ožujka 2015.

Opera torta


Sastojci:

  • 250 gr. mlevenih badema
  • 250 gr šećera
  • 60 gr. brasna
  • 8 žumanca
  • 50 gr putera
  • 8 belanca
  • 40 gr šećera

Krem od putera i kafe:

  • 150 gr šećera
  • 100 gr. vode
  • 2 jaja
  • 250 gr putera
  • velika kasika Nes-kafe ,instant

Čokoladna krema:

  • 200 gr. cokolade polugorke
  • 150 gr. slatke pavlake
  • 1 cajna kasicica Nes-kafe,instant

Glazura:

  • 100 gr. cokolade polugorke
  • 100 gr. slatke pavlake
  • Sirup od kafe:
  • 150 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 1 puna kasika instant kafe 
Priprema:


Korak 1

Prvo pripremiti 1 koru.Umutite 4 belanca i 125 gr šećera u penastu smesu. Posebno umutite 4 žumanca i u njih dodati 2 kašike rastopljenog mlakog putera(25 gr).

Korak 2

Izmešati bademe, 20 gr šećera i brašno. Žumancima sa puterom dodati belanca i mešavinu od šećera, brašna i badema. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Korak 3

Na isti način ispecite oš jednu koru.

Korak 4

Krem od putera i kafe: Kuvati 150 gr. šećera i 100 ml.vode 7 min. Sirup će biti gust i odmah ga sipati polako u predhodno umuceno 1 jaje i 1 zumance i mutiti dok ne pobeli tj. napravi se kao gust krem-bice skoro hladan.

Korak 5

U to dodavati puter u komadicima (250 gr.) i nastaviti sa mućenjem sve dok se masa ne udvostruči.U to dodati 1 kasiku instant kafe predhodno rastopljene sa malo vode.

Korak 6

Čoko krema: Staviti pavlaku da provri sa 1 kasikom instant kafe i u to dodati 200 gr. čokolade isitnjene. Ostaviti da se ohladi.

Korak 7

Skuvati šecerni sirup sa kafom ne mnogo gust, da bude gust koliko da se mogu kvasiti kore

Korak 8

Staviti koru na tacnu i prskati sa dosta sirupa, zatim pola puter kreme namazati po kori, zatim stavite ganach kremu,stavite drugu koru, opet natopiti kafenim sirupom ,sada sasuti preostalu puter kremu.

Korak 9

Prokuvati 100 ml. slatke pavlake sa 100 gr. čokolade i kad je skoro hladna njome ukrasite tortu.

Izvor: kulinarskirecepti.info

0 komentari:

Objavi komentar