petak, 6. ožujka 2015.

Najbolji ćevapi

Sastojci:

  • 500 gr mljevenog junećeg mesa
  • 50 do 100 ml mlake vode zavisno koliko vam je meso tvrdo
  • 30 gr krušnih mrvica
  • jedan manji ili 60 gr isjeckanog crvenog luka
  • 1 ili 2 češnja bijelog luka
  • 10 gr soli
  • 3 gr papra
  • 5 gr sode bikarbone
Priprema:

 Pomiješajte dobro sve ove sastojke dok se lijepo ne sjedine. Ako ne volite previše okus crvenog luka možete prethodno izdinstati crveni luk na ulju ili ga samljeti u mašini za meso ili mikseru sa nožem. Ostavite meso da odstoji bar sat vremena u hladnjaku. Kada je meso odstajalo oblikujte ga u lopticu pa u valjak da napravite oblik ćevapa. Možete da pravite tanje ili deblje ćevape zavisno od toga kako vi želite. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i lagano spustite ćevape da se prže. Ulje ne smije da vam bude vrelo da vam ćevapi ne bi izgorjeli (treba ih stalno okretati). Pržite tako samo koju minutu te dodajte oko 50 ml mlake vode.
Ovo treba da pomogne da meso ne ostane prijesno u sredini i da se ujedno ne prepeče okolo.
Poklopite ćevape i ostavite da se dinstaju oko 3 minute Obično ostane dosta vode u ćevapima i ovu vodu možete iskoristiti da namočite lepinje. Podignite poklopac i ostavite oko 2 minute da se višak vode ispari te izvadite ćevape iz ulja. Razrežite lepinje te postavite ćevape u lepinje. Ćevapi se obično služe sa crvenim lukom ali to je po vašem izboru.

Izvor: www.recepti-svijeta.com

0 komentari:

Objavi komentar