utorak, 3. ožujka 2015.

Ljiljanine punč kocke

Sastojci:


Tijesto:
50 g grožÄ‘ica
2 - 3 žlice ruma


10 dag brašna
1 žlica kakaa u prahu
1 vrećica praška za pecivo


4 bjelanjka
na vrh noža soli
30 g šećera


4 žumanjka
120 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g maslaca (sobne temperature)
100 ml mlijeka


100 g mljevenih oraha
60 g sjeckanih oraha


Preljev:
150 g šećera
50 ml vode
100 ml ruma
100 - 120 ml soka od naranče


Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
narezana bijela čokolada

Priprema:


Tijesto: Grožđice preliti rumom i ostaviti da omekšaju. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Duboki lim za pečenje (32 x 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke čvrsto izraditi s malo soli. Na kraju bjelanjcima polako dodavati šećer, neprestano miješajući.

Žumanjke, šećer, vanilin šećer i maslac kremasto izraditi (3 – 4 minute). Mješavinu brašna i mlijeko naizmjenično dodavati smjesi od žumanjaka, neprestano mikserom miješajući. Na kraju smjesi dodati snijeg od bjelanjaka, ocijeđene grožđice, sjeckane orahe, mljevene orahe i metlicom za snijeg lagano izmiješati.

Snijeg od bjelanjaka ne mora biti potpuno umiješan, odnosno komadići trebaju ostati vidljivi. Tijesto istresti lagano u lim, fino izravnati i staviti peći oko 35 minuta.

Preljev: Šećer i vodu zakuhati te kuhati oko 2 minute. Skloniti sa štednjaka, umiješati preostali rum od namočenih grožđica, zatim 100 ml ruma i sok od naranče. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i vruć kolač odmah preliti preljevom.

Glazura: Čokoladu za kuhanje narezati i zajedno sa slatkim vrhnjem na laganoj vatri, miješajući otopiti. Kolač preliti glazurom i ostaviti da se ohladi.

Hladan kolač narezati na kocke i ukrasiti narezanom bijelom čokoladom.

Izvor: www.ljiljananieder.com


0 komentari:

Objavi komentar