subota, 7. ožujka 2015.

Divna krema od limuna za kolače

Sastojci:

  • Korica 14 limeti (ili 10 limunova)
  • 2 šolje (od 250 ml) ceđenog soka od limete ili limuna (14 limeti ili 10 limunova)
  • 8 celih jaja
  • 14 žumanaca
  • 2 kašičice soli
  • 5 šolji šećera
  • 1 ½ šolja putera, otopljenog
Dobro operite i istrljate limete ili limun, pa ih obrišite papirnim ubrusima. Narendajte koricu sa limeti ili limunova izbegavajući beli deo, koji je gorak. Izrežite limete (ili limunove) na polovine i iscedite sok iz njih. Treba vam (kao što smo naveli) 2 šolje soka.

Na pari u šerpici zagrejavajte šećer, jaja, žumanca, so i narendanu koricu. Dobro izmešajte žicom za mućenje.
Mutite i dodavajte sok do limete (ili limuna). Dodajte i otopljeni puter. Nastavite kuvati lagano na pari mešajući stalno. Kada smesa počne da se zgušnjava (najbolje bi bilo da proverite kuhinjskim termometrom – trebalo bi da temperatura smese dostigne oko 75C) sklonite je sa šporeta, sa pare i stavite šerpicu na kuhinjsku krpu.
Dobijenu smesu procedite kroz cediljku u staklenu ili metalnu posudu. Smesu sada možete nasuti u teglice i držati u frižideru do 7 dana, a možete je i zamrznuti do godinu dana. Konzervirajte ih kao i inače (u vreloj vodi).
lifepressmagazin.com

0 komentari:

Objavi komentar