Omiljena namirnica na čiju kvalitetu i svježinu ipak treba obratiti pozornost.
Jaja su namirnica koju svatko od nas
uvijek ima u hladnjaku. Omiljeni su sastojak za brz i zdrav doručak, a
napraviti kolač bez njih gotovo je nezamislivo. Stoga valja biti oprezan
pri spremanju ove namirnice, jer dobra jaja su svježa jaja. No, znate
li kako ih prepoznati? U tome koristi mali trik za koji vam je potrebno
svega par sekundi, a one spašavaju jaje od bacanja, a probavu od
neželjenih problema. Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost
teško prepoznati jer sadržaj i izgled ostaju nepromjenjeni i nakon
isteka roka trajanja. Da bi se utvrdila svježina pomaže jednostavan test
za koji vam je potrebna prozirna duboka zdjela i obična voda.
Postupak:
Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.
Pokazatelj svježine jaja:
1. Najsvježije jaje
Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.
2. Tjedan dana staro jaje
Sedam dana odstajalo jaje nakon
uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i
cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.
3. Tri tjedna staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još
uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira
sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.
4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za
konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno
podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode...
Izvor: dnevno.hr
0 komentari:
Objavi komentar