ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Slane Kiflice

Sastojci:
      
      Za tijesto 
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kašičica šećera
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 dl jogurta
  • 1/2 dl ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 bijelance
  • 700 g brašna
  Za premazivanje kiflica
  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mlijeka
 Za posipanje
  •  sjemenke lana i susama
Priprema
  1. U mlako mlijeko staviti kvasac i šećer da stoji 5-6 minuta. U posudu staviti i izmješati 1 jaje, 1 bijelance, 2 dl jogurta, 1/2 dl ulja, 1 kašičicu soli i odstajalo mlijeko sa kvascem. 
  2. Dodati brašno, zamjesiti tijesto, izraditi i ostaviti da nadolazi.
  3.  Tijesto kad nadođe, staviti ga na radnu površinu posutu brašnom, dobro izraditi i podijeliti na 20 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati u elipsast krug, 1/3 kruga izrezati ali ne do kraja. Sa strane gdje nije izrezano početi uvijati u kiflicu.
  4.  Uvijene kiflice staviti u pleh prethodno obložen papirom. Umutiti 1 žumance, 1 kašiku ulja i 1 kašiku mlijeka, premazati kiflice, posuti sjemenkama susama i lana, da odstoje 20 minuta i peći na 180 stepeni 20-25 minuta. 
  5. Prefine <3
Izvor: www.recepti.com

0 komentari:

Objavi komentar