ponedjeljak, 9. veljače 2015.

EGIPATSKA TORTA






Sastojci:


Za koru
5 bijelanaca
5 kašika šećera
100 g mljevenih oraha
1 kašika brašna
Mjere su za jednu koru, ali napraviti dvije kore


Fil 1:
10 žumanaca
10 kašika šećera
8 kašika gustina
600 ml mlijeka
250 g putera
5 kašika šećera u prahu
1 kašikica ekstrakta vanilije


Fil 2:
300 g šećera
200 g cijelih oraha
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Kore:
Umutiti snijeg od bijelanaca te dodati šećer. Lagano mješajući drvenom kašikom dodati brašno i orahe. Peći u rerni na 180 stepeni dok kora ne porumeni.

Fil 1:
Sipati 400 ml mlijeka u šerpu, tome dodati šećer pa staviti na šporet da provri. Posebno umutiti 200 mlijeka sa žumancima i gustinom. Kad provri mlijeko dodati masu od mlijeka, žumanaca i gustina te sve zajedno prokuhati i neprekidno mješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim maslacem, te dodati ekstrakt vanilije.

Fil 2:
Šećer staviti u šerpu, lagano istopiti mješajući, te na kraju dodati cijele orahe. Smjesu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi, te kad se ohladi samljeti ili usitniti. Umutiti slatku pavlaku i u nju dodati samljevenu ili usitnjenu masu od oraha
Tortu filovati na način: kora -fil 1-fil 2-kora-fil 1-fil 2
Uživajte <3 <3 <3

Izvor: korisno.net


0 komentari:

Objavi komentar