Sastojci:
Biskvit:
- 3 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
- 5 kašika mlijeka pomješanog sa rumom
- 10 kašika šećera
- 300 ml. vode
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 200 gr. tamne čokolade
- 250 ml. slatke pavlake
- 3 kesice želatine
- 10 kašika šećera
- 300 ml. vode
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 200 gr.bjele čokolade
- 250 ml. slatke pavlake
- 3 kesice želatine
- 50 gr. čokolade
- 2 kašike ulja
Biskvit dobijamo tako što bjelanca umutimo sa šećerom u čvrst snjeg, dodamo žumanca, brašno, kakao. Pečemo u okruglom kalupu oko 25 cm. Pečen i ohladjen biskvit poprskati rumom i mlijekom.
Tamna krema:
Šećer i vodu lagano kuvati, umutiti 2 bjelanca iposebno 5 žumanaca. Sirup od šećera lagano dodavati belancima pa potom i žumanca spojiti sa ušećerenim bjelancima. Ovu smjesu mješati varjačom ne miksati.Ostaviti da se ohladi, pa u hladno dodati umućenu slatku paavlaku i na kraju želatin. Ovu masu staviti u okrugao kalup mjere kao što je i onaj od biskvita, iostaviti da se dobro stegne i ohladi.
Svetla krema:
Sve isto kao za tamnu samo što je čokolada bela. Takodjer i ova krema mora da stoji u istom kalupu kao tamna krema i biskvit.
Obe kreme kad su se stegle staviti na biskvit prvo tamnu pa svetliju. Rastopiti čokoladu sa uljem i ovom glazurom šerati tortu.
Prijatno i uživajte uz ovu divnu tortu, idealnu za letnje dane.
izvor: slatko-slani-recepti.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar