Sastojci:
pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi
Voćni fil:
1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline)svježe ili smrznuto
18 žlicašećera
6 dcl vode
14 žlica grisa ( pšenična krupica )
Krema:
1 l mlijeka
3 žlice (na vrh)gustina
10 žlica grisa (pšenična krupica)
12 žlica šećera – ili više po želji
Glazura:
oko 1.5 dclmlijeka
25 g margarina
150 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Koristila sam protvan veličine 36×21 cm.
Lisnato tijesto razvaljati malo veće od ovog protvana. Položit na
obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan
potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru
položiti u protvan.
Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji
me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima,
tortama te obični desert u zjelicama :))
Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.
6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4
dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko,
nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g
margarina i dobro izmiksati. (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez
margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa
strane dok pripremite glazuru.
U manju posudu uliti malo mlijeka, oko 25 g
margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i
neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne
smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar