Sastojci:
Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):
125 g sitno izmljevenih oraha
200 g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
125 g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlicemeda
200 g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
125 g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlicemeda
Fil:
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlicekrupnije mljevenih oraha
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlicekrupnije mljevenih oraha
Završnica:
50 g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha
Priprema:
Orasi:
Sveukupno 250g oraha sameljite na
mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a
krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
Za tijesto prvo pomiješajte suhe
sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno,
škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa
dodajte med, i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto…
Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je
ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj
podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja sam valjala polovicu
po polovicu tijesta) i čašicom za ili kružnim kalupićem promjera 2, 5
-3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu
uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh
dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih
izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi
pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite
van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne
ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i , te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.:)
g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.:)
Izvor: kuhinjairecepti.net
0 komentari:
Objavi komentar