ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Ekleri sa kafom

Kompleksnost:srednja
Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

  • 1 kafena kašika instant kafe
  • 75 g brašna
  • 60 g putera
  • 2 jaja
  • 50 g putera
  • 150 ml vode
  • 300 ml slatke pavlake
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 kafena kašika cimeta
  • 2 kašike vode
Priprema:
U šerpu stavimo 150 ml vode i puter. Kada se rastopi dodamo brašno i mješamo dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Tijesto mutimo mikserom i dodamo dva jaja. Tijestom napunimo kuharski špric i na nauljenoj tepsiji formiramo eklere. Pečemo 25 minuta na 200 stepeni. Za vrijeme pečenja ne otvaramo rernu. Preostali puter istopimo na pari. Dodamo šećer u prahu, kafu i dvije kašike vode. Kada se smjesa sjedini, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Mikserom izmutimo slatku pavlaku. Eklere sječemo na pola. Špric napunimo šlagom i punimo donje dijelove eklera. Filovane eklere poprskamo cimetom i zatvorimo eklere gornjim dijelovima. Svaki ekler gornjom površinom uvaljamo u preliv od kafe. Prijatno

0 komentari:

Objavi komentar