Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oraha
- 2 žlice mrvica
- 2 žlice čokolade
- 1 žlica kakaa
- malo praška za pecivo
Za nadjev:
- ½ kg domaćih višanja očišćenih od koštica
- (ili 1 tegla kompota od višanja)
- 3 dl vode
- 4 žlice šećera
- 2 žlice gustina
- sok od pola limuna
Za kremu:
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- 15 dag šećera
- 40 dag mladog i dobro ocijeđenog sira
- ½ l slatkog vrhnja
- 7 listova bijele želatine
- sok od pola limuna
- 1 vanilija
Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa najprije sa šećerom umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg dobro čvrst, dodajte žumanjke, a potom i sve druge sastojke. Tijesto izlijte u podmazan i brašnom posut kalup za torte promjera 28 cm. Poravnajte i pecite tortu na 180°C. Kad je pečena, izvadite je iz kalupa da se ohladi. Kalup obložite prozirnom folijom, a zatim ohlađeni biskvit ponovno vratite u kalup te pripremite nadjev.
U vodu stavite šećer i sok od limuna pa kad prokuha stavite pripremljene višnje. Gustin razmutite u malo hladne vode i ulijte ga u prokuhale višnje. Lagano izmiješajte i pustite da još jednom sve zajedno prokuha. Kad se nadjev zgusnuo, skinite ga s peći da malo ohladi, a potom istresite preko biskvita. Odmah odvojite 2-3 žlice nadjeva za ukrašavanje. Ostavite tortu sa strane neka se nadjev do kraja ohladi dok pripremite kremu.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Mlijeko stavite na peć da prokuha, a jaja i šećer umutite mikserom. Vruće mlijeko izlijte u jaja, a potom stavite zdjelu na peć u vodenu kupelj i kuhajte kremu na pari uz stalno miješanje. Kad je krema kuhana, skinite je s peći. Ova krema mora ostati pjenušava, ne kruta. Ako niste sigurni kad je kuhana, provjerite tako da promiješate kuhačom i ako se krema na kuhači zaustavlja onda je kuhana. Želatinu izvadite iz vode i stavite u vruću kremu te i dalje miješajte da se želatina u kremi otopi. Dok se krema hladi, umutite slatko vrhnje u šlag. U sir stavite sok od limuna i vaniliju pa i njega također izradite mikserom da bude bez grudica. Izrađenom siru dodajte ohlađenu kremu, a potom i slatko vrhnje. Sve zajedno lagano izmiješajte i odmah istresite kremu na nadjev od višanja. Poravnajte i stavite tortu u hladionik da se krema dobro ohladi i stegne. Prije posluživanja premažite je tankim slojem vrhnja i ukrasite je nadjevom od višanja koji ste odvojili te cijelim višnjama.
Izvor: Kuhinja bez zidova – Recepti sestre Anđelke
0 komentari:
Objavi komentar