nedjelja, 1. ožujka 2015.

Sočni kolač od marelica

Sastojci:


Tijesto:


4 žumanjka
150 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
korica od 1 limuna
250 ml ulja
375 ml mlijeka
250 g pšeničnog griza
225 g brašna
1 vrećica praška za pecivo


5 žlica džema od marelica
oko 1,5 kg marelica


4 bjelanjka
na vrh noža soli
120 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
sok od 1/2 limuna

Priprema:


Priprema

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje 35 x 28 cm namazati s vrlo malo ulja i posuti brašnom. Brašno, griz i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke zajedno sa šećerom i vanilin šećerom mikserom kremasto miješati sve dok se ne dobije kremasta smjesa. Koricu limuna dodati i izmiješati. Zatim u smjesu od žumanjaka naizmjenično dodavati mješavinu brašna, mlijeko i ulje, neprestano mikserom miješajući.

Polovinu tijesta izliti u lim za pečenje, izravnati i staviti peći oko 15 minuta. Dok se biskvit peče oguliti marelice i prerezati ih po pola. Džem od marelica u zdjelici dobro izmiješati (zbog lakšeg premazivanja). Nakon 15 minuta biskvit izvaditi iz pećnice i temperaturu pećnice smanjiti na 175 °C. Biskvit izvaditi iz pećnice premazati džemom od marelica, posložiti marelice i prekriti ih preostalom polovinom tijesta. Vratiti u pećnicu i nastaviti peći daljnjih 30 minuta.

U to vrijeme izraditi bjelanjke s malo soli. Čvrstim bjelanjcima postepeno dodavati šećer i vanilin šećer, neprestano mikserom miješajući. Na kraju u snijeg od bjelanjaka umiješati sok od 1/2 limuna. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, temperaturu smanjiti na 150 °C, na biskvit staviti snijeg od bjelanjaka, izravnati i vratiti u pećnicu da se suši oko 10 minuta, odnosno dok snijeg ne dobije zlatno – žutu boju.

Savjet: Umjesto marelica mogu se staviti breskve, trešnje, nektarine, višnje, samo treba kombinirati odgovarajući džem.

Izvor: www.ljiljananieder.com

0 komentari:

Objavi komentar