Kumin smiju koristiti čak i dojilje, štoviše, preporučljiva je njegova uporaba jer potiče izlučivanje mlijeka.
Kumin je začin koji danas osvaja svijet, a spominje se od davnina. Još u tekstovima starih Rimljana kumin se spominjao kao zamjena za crni papar koji je tada bio iznimno skup i slabo dostupan. Osim toga, spominje se i u Bibliji, i to ne samo kao začin, već i sredstvo plaćanja zbog svoje velike vrijednosti. Jedan od najčešće korištenih začina kumin je bio i u srednjem vijeku kada je predstavljao simbol ljubavi i vjernosti, a u skladu s tim smatrao se i afrodizijakom.
Zdravstveni učinak
Osim njegova povijesnoga značaja, važno je istaknuti zdravstvene blagodati kumina. Sjemenke kumina bogat su izvor željeza pa je neupitna njegova uloga u jačanju energije i zaštite imunološkoga sustava. K tome, potiče probavu, a djelotvorno je sredstvo i u prevenciji karcinoma.
Uloga u kulinarstvu
Danas se kumin sve češće koristi u kulinarstvu - u zrnu ili mljeven. Sjemenke kumina najbolje je držati u dobro zatvorenu spremniku, na suhom, tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržao svoja vrijedna obilježja što duže. Okus kumina opisuje se kao orašasto-papreni, a sjajno odgovara jelima uz chili pa je neizostavan dio meksičkih specijaliteta, ali i indijske i bliskoistočne kuhinje, tim više što je kumin ključan sastojak curryja.
Izvor: www.dnevno.hr
0 komentari:
Objavi komentar