nedjelja, 15. ožujka 2015.

Mađar torta


Sastojci

KORICE

  • 5 žumanjaka
  • 150 gr šećera

  • 150gr maslaca
  • 1 kiselo vrhnje
  • 700gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • korica 1 limuna

KREMA

  • 1,2 L mlijeka
  • 250gr šećera
  • 250gr maslaca
  • 250gr čokolade ZA KUHANJE
  • 1 žlica limunova soka
  • 8 žlica gustina

I JOŠ POTREBNO

  • 0,5L vrhnja za šlag (ne biljnog)

ZA GLAZURU

  • 200gr čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja
Priprema: 


KORICE

Žumanjke i šećer pjenasto istucite. Dodajte im maslac, aromu vanilije i limunovu koricu, pa dobro izmiksajte. Sad dodajte kiselo vrhnje. Polako dodavajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Zamijesite mekano tijesto, pripazite ne smije vam biti tvrdo, ali ni ljepljivo. Prema potrebi dodajte još žlicu dvije brašna. Ovo će ovisiti o veličini žumanjaca. Ja sam koristila jaja srednje veličine. Tijesto podijelite na osam dijelova. Svaki dio razvaljajte na papiru za pečenje na veličinu kalupa za torte promjera 30-32. Odrežite višak tijesta koji vam izlazi izvan okvira kalupa. Svaku koru pecite u zagrijanoj pečnici na 170°C oko 5-6 minuta, pazite korice vam moraju ostati svijetle. Svaku koru pecite na svom papiru i tako ostavite da vam se ohlade.



KREMA
Litru mlijeka stavite na vatru da vam zakuha. Ostatak mlijeka izmiksajte s gustinom i šećerom. U kipuće mlijeko dodajte gustin i na laganoj vatri mješajući zgusnite. U vruću kremu dodajte kockice čokolade i žlicu limunova soka. Mješajte da vam se čokolada otopi. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da vam se prohladi. U mlaku kremu dodajte izrađeni maslac. Sve skupa dobro izmiksajte da vam krema bude kompaktna i glatka. Ohladite do kraja.
Vrhnje za šlag čvrsto istucite. Kremu i šlag podijelite na osam jednakih dijelova.


SLAGANJE TORTE
Prvu koricu postavite na tanjur za posluživanje, pa ju premažite čokoladnom kremom, a zatim šlagom. Stavite drugu koricu i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve korice i kreme. Zadnja kora se ne premazuje. Na zadnju koru možete preliti čokoladnu glazuru ili jednostavno ukrasite po vašoj želji. Tortu malo ostavite u frižideru da vam se stisne i nakon sat dva ju možete rezati.
Napomena:
Ove korice možete razvući i u četvrtastom obliku. Količina tijesta vam je dostatna za veličinu tepsije cca 25x30. Ukoliko vam ostane tijesta kad ga razvučete, možete od ostataka napraviti i devetu koricu.

Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar