ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Ćufte od krompira – fantastičan ručak za 30 minuta

Od ostataka pire krompira, dobar prilog uz meso i salatu – ili umjesto pire krompira…

Sastojci:

  • 750g pire krompira (od prethodnog dana)
  • 1 jaje
  • 1 kašika vegete
  • 5 kašika sitno isjeckanog persunovog lista
  • 3 kašike prezle
  • 3 vršne kašike brašna (oštro)
  • 1-2 cehna isjeckanog bijelog luka (ili bijeli luk u prahu po ukusu)
  • biber po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 50g susenog paradajza

Priprema:

  • Na malo ulja ispržiti sitno isjeckan crni luk dok ne dobije staklasto žućkastu boju i omekša. Ocijediti od ulja na papirnoj salveti.
  • Isejckati sušeni paradajz.
  • Pire krompir (od prethodnog dana, može i svježe napravljen) samo malo podgrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promiješati (umijesiti) dok se ravnomjerno ne rasporede.
  • Posuti radnu površinu brašnom, oblikovati ćufte, uvaljati ih po brašnu sa obje strane i redati po radnoj površini.
  • Pržiti na malo ulja, na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pečenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.

Posluživanje

  • Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od svježe napravljenog. Pire kropir je klasičan: obaren izgnječen krompir posoljen i umućen sa malo maslaca a potom jos malo umućen sa malo mlijeka.

  • Ukoliko nemate sušeni paradajz možete ga slobodno izostaviti, ovdje je dodat najviše zbog boje.
coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar