Od ostataka pire krompira, dobar prilog uz meso i salatu – ili umjesto pire krompira…
Sastojci:
- 750g pire krompira (od prethodnog dana)
- 1 jaje
- 1 kašika vegete
- 5 kašika sitno isjeckanog persunovog lista
- 3 kašike prezle
- 3 vršne kašike brašna (oštro)
- 1-2 cehna isjeckanog bijelog luka (ili bijeli luk u prahu po ukusu)
- biber po ukusu
- 1 glavica crnog luka
- 50g susenog paradajza
Priprema:
- Na malo ulja ispržiti sitno isjeckan crni luk dok ne dobije staklasto žućkastu boju i omekša. Ocijediti od ulja na papirnoj salveti.
- Isejckati sušeni paradajz.
- Pire krompir (od prethodnog dana, može i svježe napravljen) samo malo podgrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promiješati (umijesiti) dok se ravnomjerno ne rasporede.
- Posuti radnu površinu brašnom, oblikovati ćufte, uvaljati ih po brašnu sa obje strane i redati po radnoj površini.
- Pržiti na malo ulja, na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pečenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.
Posluživanje
- Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od svježe napravljenog. Pire kropir je klasičan: obaren izgnječen krompir posoljen i umućen sa malo maslaca a potom jos malo umućen sa malo mlijeka.
- Ukoliko nemate sušeni paradajz možete ga slobodno izostaviti, ovdje je dodat najviše zbog boje.
0 komentari:
Objavi komentar