Sastojci:
BISKVIT:
- čokolada za kuhanje (70% kakao):100 g
- brašno: 100 g
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- prženi mljeveni lješnjaci: 100 g
- jaja: 8
- sol: na vrh noža
- šećer: 200 g
- čokoladno mlijeko: 18 žlica
- liker od čokolade: 50 ml
- vrhnje za šlag: 900 ml
- čokolada za kuhanje (70% kakao):300 g
- čokolada za kuhanje (70% kakao):150 g
- vrhnje za šlag: 80 ml
- čokolada za kuhanje
Priprema:
Za biskvit: Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Čokoladu sitno naribati ili samljeti. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Brašnu dodati mljevene lješnjake i još jednom dobro izmiješati. Od 6 jaja odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke s malo soli mikserom čvrsto izraditi. 2 cijela jaja, 6 žumanjaka i šećer kremasto mikserom oko 10 minuta miješati. Snijeg od bjelanjaka istresti na smjesu od žumanjaka i šećera, na snijeg istresti mješavinu brašna i lješnjaka te naribanu čokoladu i lagano metlicom za snijeg ili žlicom izmiješati, podižući smjesu od dolje prema gore. Tijesto raspodijeliti u kalup i oprezno vilicom fino izravnati te staviti peći oko 35 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti u kalupu 10-15 minuta da se hladi. Zatim ga oprezno nožem odvojiti od kalupa i prevrnuti na rešetku prekrivenu papirom za pečenje. Oprezno odvojiti papir i ostaviti da se potpuno ohladi (najbolje preko noći zbog lakšeg rezanja).
Napraviti kremu i ostaviti preko noći u hladnjaku!!!
Za kremu: Čokoladu sitno narezati. Vrhnje za šlag na štednjaku dobro zagrijati. Preliti po čokoladi i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Pustiti da se malo ohladi i prebaciti u hladnjak (najbolje da preko noći bude u hladnjaku). Sutradan mikserom čvrsto izraditi. Malo kreme staviti u špricu za ukrašavanje torte.
Biskvit dva puta vodoravno prerezati kako bi dobili 3 biskvita jednake debljine.
Za preljev: Čokoladno mlijeko i liker od čokolade izmiješati.
Slaganje torte: Jedan biskvit položiti na tanjur za tortu, preliti1/3 preljeva, premazati 1/3 kreme, položiti drugi biskvit, preliti 1/3 preljeva, premazati 1/3 kreme, zatim položiti treći biskvit, preliti ga preostalim preljevom i tortu izvana namazati preostalom kremom.
Za glazuru: Narezati čokoladu i zajedno s vrhnjem za šlag na pari ili laganoj temperaturi otopiti. Skloniti sa štednjaka, pustiti da se ohladi ali da bude još tekuća i tortu preliti glazurom. Ukrasiti kremom (iz šprice) i čokoladom narezanom na tanke štapiće. Tortu staviti u hladnjak najmanje 6 – 8 sati, da omekša i da se dobro ohladi.
Savjet: Umjesto likera od čokolade može se staviti rum.
0 komentari:
Objavi komentar