Sastojci
Tijesto:
- 4 jaja
- 3 žlice hladne vode
- na vrh noža soli
- 120 g šećera
- 80 g brašna
- 80 g škrobnog brašna (Gustina)
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
Krema:
- 200 g miješanog kandiranog voća - MIX
- 75 g čokolade za kuhanje
- 1 limun
- 6 listova želatine
- 750 g Ricotta sira (talijanski sir sa 44% mliječne masnoće)
- 5 žlica Maraskino likera
- 2 žlice šećera
- 500 g slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
- 1 vrećica vanilin šećera
Za ukrašavanje:
- koktel trešnje
- listići mente
Tijesto: Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno lima za pečenje (34 x 25 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjka. Bjelanjke zajedno s vodom i malo soli čvrsto izraditi. Na kraju lagano sipati šećer, neprestano miješajući (2 – 3 minute). Žumanjke jedan po jedan dodavati bjelanjcima, uz stalno miješanje mikserom. Na kraju postepeno smjesi od jaja dodavati mješavinu brašna i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom!).
Tijesto izliti u lim, izravnati i peći oko 10 minuta. Biskvit ostaviti da se ohladi i hladan jednom vodoravno prerezati. Donji dio biskvita namazati s 2/3 kreme, prekriti preostalim biskvitom i izvana namazati preostalom kremom (1/3). Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Krema: Kandirano voće i čokoladu nasjeckati. Limun oprati, posušiti te koricu sitno naribati a sok iscijediti. Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Ricotta sir, koricu i sok od limuna, maraskino liker i šećer izmiješati. Želatinu ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme od sira i dalje na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije glatka, tekuća masa.
Zatim želatinu polako lijevati u kremu, neprestano mikserom miješajući. Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom čvrsto izraditi. Čvrsto slatko vrhnje, nasjeckano kandirano voće i čokoladu naizmjenično dodavati kremi od sira i metlicom za snijeg (NE mikserom!) umiješati.
Ukrašavanje: Kolač narezati i ukrasiti koktel trešnjama i listićima mente.
Savjet: Umjesto Ricotta sira može se upotrijebiti i svježi sir s najmanje 40% mliječne masnoće.
0 komentari:
Objavi komentar