nedjelja, 8. veljače 2015.

Schwarzwälder Kirschtorte, das Original



Sastojci:

za biskvit:
  • 5 žumanaca
  • 100 + 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 bjelanaca
  • 70 g (7 punih kaš.) brašna
  • 20 g (2,5 pune kaš.) skroba-gustina
  • 20 g (5 punih kaš.) kakaa
  • 60 g otopljene čokolade
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 75 g mlevenog badema

za nadev i filovanje:
  • 1 tegla (netto 340g) kompota od višanja
  • 4 pune kašike skroba-gustina
  • 5 kašika šećera
  • i još:
  • 800 ml rashlađene slatke pavlake
  • 3 kremfixa
150 g šećera u prahu
i još:
oko 80 ml višnjevače (npr. Maraska Maraschino ili Kirschwasser)

za dekoraciju:
  • 150 g ribane čokolade
  • oko 12 kom. kandiranih trešanja, crvenih



Priprema:


Pjenasto ulupati žumanca sa 100 g šećera i vanilin šećerom. Zatim sjedinti sa čvrsto ulupanim bjelancima, ulupanim sa preostalih 50 g šećera.
Dodati brašnaste sastojke, izmješati pa dodati ohlađenu otopljenu čokoladu i maslac, umješati na kraju i badem.Testo peći u formi vel. 26 cm na 180*C, oko 25 minuta. Izvaditi ohladiti i pustiti da se odmara oko 3 sata. Zatim izrezati na 3 kore i poprskati ih likerom. Ocjediti višnje. U malo soka razmutiti skrob, ostatak zavreti sa šećerom, pa zgusnuti razmućenim skrobom. Ubaciti višnje. Čvrsto ulupati pavlaku sa šećerom i kremfixom. Donju koru premazati filom od višanja. Premazati 1/3 ulupane pavlake, preklopiti srednjom korom i premazati pavlakom, preklopiti trećom korom i celu tortu premazati ostatkom pavlake, pritom malo odvojiti i staviti u špric sa zvezdastim otvorom. Tortu posuti sa svih strana ribanom čokoladom. Ukrasiti odozgo preostalom pavlakom i poređati kandirane trešnje. Ostaviti da se dobro ohladi. Prijatno!!!!




Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar