ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Medenjak kolač



Sastojci:

  • 100g čokolade sa većim postotkom kakaa 
  • 5 jaja 
  • 150g omekšalog maslaca 
  • 1 vrećica vanilin šećera 
  • 200g tečnog meda 
  • 100g brašna 
  • 50g skrobnog brašna (gustina) 
  • 50g mljevenog keksa sa okusom vanilije 
  • 180g jogurta (3,5 % mm) 
  • 2 kašike kakaa 
  • 1 kašika cimeta 
  • 1 kašika zaćina za medenjake 
  • 1 puna kašika praška za pecivo
  • 200-300g marmelade ili džema od šljiva

  • Za glazuru
  • 150 g maslaca 
  • 100g mliječne čokolade 
  • 50g čokolade sa većim postotkom kakaa 
  • 120ml mlijeka 
  • 50g šecera 

Priprema:


Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20×30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.

Izvor: www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar