utorak, 17. veljače 2015.

Karamel torta





Sastojci:




ZA KORU

12 jaja, 12 kašika šećera, 20 kašika mljevenih oraha, 4 kašike kakaoa

ZA PRVI FIL 300 g mljevene plazme, 250 g margarina, 250 g šećera u prahu, 12 žumanaca, 100 g bijele mliječne čokolade

ZA DRUGI FIL

6 bjelanaca, 400 g šećera, 3 kašike meda



ZA TREĆI FIL

6 bjelanaca, 450 g šećera

ZA DEKORACIJU 50 g šećera u prahu, 50 g kakaoa


Priprema:


Umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe i brašno, pa lagano izmješajte i pecite tri kore, svaku po 25 minuta na 200 stepeni. Ohlađene kore presjecite na pola, tako da dobijete šest korica.



Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajite jedno po jedno žumance, plazma keks i otopljenu bijelu čokoladu. Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano dodajte jako zagrejan med i mutite još pet minuta. Za treći fil čvrsto umutite bjelanca sa 150 grama šećera. Na vatri karamelizujte 300 g šećera, pa ga postepeno sipajte u bjelanca i mutite još oko pet minuta. U sud gde se topio šećer nalijte malo vode da provri, da dobijete šerbet. Filujte kore prvim, drugim, pa trećim filom i ponovite postupak. Svaku koru poprskajte šerbetom, a tortu na kraju obilno pospite šećerom u prahu i kakaom.




Izvor: zena.blic.rs

0 komentari:

Objavi komentar